Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amok på norsk cruiseskip

LONGYEARBYEN/TROMSØ (Dagbladet): Da den amerikanske advokaten ikke fant lugaren på «Nordstjernen» bra nok, tok han loven i egne hender. I vilt raseri gikk han til angrep på kapteinen, som måtte få hjelp av overstuerten og overstyrmannen for å komme seg unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannskapet om bord på «Nordstjernen» klarte til slutt å kaste mannen i skipsarresten og søke nødhavn i Longyearbyen. Iført håndjern ble advokaten ført ned landgangen og inn i en politibil.

- Jeg har aldri i løpet av 40 år til sjøs opplevd noe liknende. Mannen var voldelig og direkte truende, sier cruiseskipets kaptein Halvor Vinje til Dagbladet.

Han har anmeldt amerikaneren for å ha satt skipets sikkerhet i fare.

Dramaet om bord på cruiseskipet MS «Nordstjernen» startet ved 20-tida mandag kveld. En time seinere var den velbeslåtte advokaten plassert bak lås og slå. Der satt han til «Nordstjernen» ankom Longyearbyen natt til tirsdag.

«Slått ned»

Ifølge Dagbladets kilder om bord skal den krakilske cruisepassasjeren ha slått regelrett knockout på skipskapteinen.

Kaptein Vinje vil ikke bekrefte dette overfor Dagbladet. Han sier:

- Mannen var i sterk affekt, og opptrådte riktignok både truende og fysisk voldelig. Men det er en overdrivelse å si at han slo meg ned. Derimot var han hinsides all folkeskikk. Så mange av mannskapet måtte i aksjon for å stanse ham at skipets sikkerhet sto i fare.

Kapteinen selv, overstuerten og overstyrmannen var blant dem som ble involvert i slagsmålet med den mellom 40 og 50 år gamle passasjeren.

Klagde på lugaren

MS «Nordstjernen» er et eldre hurtigruteskip som i flere år har gått i cruisefart mellom Tromsø og Svalbard.

Så seint som i vår ble skipet restaurert.

- Jeg hadde akkurat satt meg i spisesalen da mannen oppsøkte meg. Han var rasende, og forlangte ny lugar til seg og kona. Jeg forklarte ham høflig at han fikk det han hadde betalt for, og at det ikke fantes ledige lugarer. Det tålte han ikke å høre, sier den sindige kapteinen.

Også kona krakilsk

Ifølge Vinje opptrådte også amerikanerens kone på en måte som var til sterk sjenanse for passasjerene.

- Vi måtte holde henne under oppsyn mens mannen satt i arresten på vei inn til Longyearbyen, opplyser Vinje.

Etter politiavhør ble amerikaneren satt fri. Ekteparet oppholder seg fortsatt i Longyearbyen, Bøteleggelse kan bli en aktuell reaksjon, antyder sysselmann på Svalbard, Morten Ruud. I avhøret skal den amerikanske advokaten ha gitt uttrykk for sterk misnøye med lugaren som skal ha vært nær maskinrommet og propellen.

Det foreligger ikke mistanke om at mannen var beruset.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media