Amok på sykehjem

SUNDVOLLEN (Dagbladet): Bevæpnet med øks og pistol tok den 32 år gamle mannen seg inn på det nattestille sykehjemmet på Sundvollen. Der gikk han amok. Takket være to pleiere som holdt hodet kaldt, endte det hele godt - men de to fikk trolig en av sitt livs verste opplevelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka er ti på ett natt til søndag. På Hole Sykehjem på Sundvollen ved Hønefoss er det rolig i korridorene, slik det vanligvis er på stille nattevakter. Det skal ikke vare lenge.

Med ett står en maskert mann ved inngangsdøra, dundrer på vinduene og vil inn. Han har både strømpe og finlandshette på hodet. Det er en lokal kjenning i bygda - en de vet er narkoman og som har hatt jevnlige «besøk» hos politiet.

Truet med øks

De åpner selvfølgelig ikke. I stedet slår mannen inn ruta i en annen inngangsdør og tar seg inn i stua på den måten.

Der blir han møtt av de to nattevaktene. Idet de ser at han har med seg en øks, rygger den ene av dem tilbake til vaktrommet. Den andre blir stående.

- Han løfter øksa og truer henne opp trappa. Han vil inn på medisinrommet, og ber om å få nøklene til medisinskapene, forteller pleie- og omsorgssjef Arild Johansen i Hole kommune.

Hun skal til å låse opp skapene, idet han spør hvor den andre pleieren er blitt av. Med ett demrer det trolig for ham at hun er i ferd med å varsle politiet.

Hogger med øks

Han tar seg ned trappa, og forsøker å ta seg inn på vaktrommet der pleieren ganske riktig snakker med politiet. Men døra er låst, og mannen blir desperat. Han hogger løs på døra med øksa og klarer å ta seg inn i rommet. Men da har pleieren flyktet ut gjennom vinduet, trolig mer vettskremt enn hun noen gang har vært.

Likevel tar hun seg straks inn igjen gjennom vinduet raneren har ødelagt, for å hjelpe kollegaen som fremdeles er der inne. Et tjuetall pasienter ligger og sover. De må beskyttes.

Truet med pistol

Imens har mannen gått løs på skuffene i vaktrommet, til tross for at politiet er varslet, vil han fremdeles gjennomføre det han kom for: få tak i medisinene i andre etasje.

Igjen blir en av pleierne truet opp trappa, men denne gangen med en pistolmunning i nakken.

Igjen befinner de seg i medisinrommet. Men i stedet for å vente på at skapene blir åpnet, går mannen fullstendig amok med øksa. Han går løs på det som finnes av skapdører, og slår vilt rundt seg.

- På dette tidspunktet er pleieren veldig redd. Hun har fortalt at hun trodde han kom til å gå løs på henne også, sier pleie- og omsorgssjefen.

Låste seg inn

Midt i kaoset forstår pleieren at mannen er så opptatt med å rasere rommet, at hun trekker seg tilbake. Sammen med den andre pleieren får hun låst dørene til beboernes rom, slik at de skal være tryggere. Til slutt låser de seg sammen inn i et rom i første etasje, og venter.

Det hele har bare tatt ti minutter. Politiet er kommet til stedet, de venter på væpnede forsterkninger.

Imens har øksemannen fått tak i det han vil på medisinrommet. Han har lukket døra, og setter en injeksjon på seg selv med en sprøyte han også har fått tak i. I tillegg svelger han en del piller.

En pasient blir evakuert av politiet. De fleste andre sover.

Overga seg

Mannen har forskanset seg i medisinrommet. Fire bevæpnede politibetjenter er nå kommet til stedet og får kontakt med mannen. De skjønner at medisinen han har tatt, har gjort ham svært sløv. Etter en drøy time kaster han ut øksa. Til slutt kaster han pistolen, og dramaet er over. Da er klokka blitt halv tre på natta.

De to pleierne drar hjem ut på morgensiden.

Så må de prøve å fordøye det hele.

<B>RYDDER OPP:</B> Da pleierne Helen Haavi Johansen (t.v) og Krisin Haugen kom på jobb søndag morgen, ble de møtt av et rasert vaktrom. Vantro betrakter de døra som ble hogd opp av inntrengeren.