- Amper stemning mellom nordmenn og russere

I Kirkenes ordnet politiet opp. Verre i sør: 143 fylleutrykninger og 28 i arresten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Feiringen av inngangen til mai, den milde og skjønne måneden, ble mest overhetet lengst sør og lengst nordøst i vårt langstrakte land.

Forskjellen i nattefolkets reaksjonsmønster har vært like forskjellig som geografien: i nord nytter det å «snakke» til folk som drikker og krangler litt for mye.

I sør har politiets anmodninger om å roe seg møtt mange døve ører i natt.

Ved 08.30-tiden 1. mai satt fortsatt 20 personer i politiarrestene i Arendal og Kristiansand.

143 utrykninger - i Agder
I natt var antallet oppe i 28 arrestanter, og ifølge Agderposten hadde Agder politidistrikt i alt 143 utrykninger til ulike varianter av festbråk mellom klokka 16 i går og klokka 07 i dag.

- Og da måtte folk på jobb i går kveld og natt legge lista på et visst nivå. Vi kan ikke rykke ut på alle slike henvendelser, sier operasjonsleder Sverre Birkeland til Dagbladet.

Festuroen var spredd over en rekke steder i Aust-Agder og Vest-Agder, uten at politiet foreløpig har bokført alvorlige voldsepisoder eller trafikkulykker.

Pris: Minst 3000 - 4000
- Vanligvis er det mange oppdrag natt til 1. mai. Det har blitt litt ekstra hektisk denne natta. Mange har trukket ut på strender og møteplasser i finværet, sier operasjonslederen, som varsler at politijuristkollegene får en travel dag på arbeidets fridag.

Noen av bråkmakersakene går videre til etterforskning, de fleste ender med forenklede forelegg i prisklassen 3 000 - 4 000 kroner og oppover.

- Verre for 20 år siden
I Follo og indre Østfold har derimot politiet hatt en rolig og oversiktlig natt uten uten anmodninger om å roe ned festbråk.

- Det var noe helt annet for 10 - 20 år siden, sier operasjonsleder Leif Olav Holten i Follo politidistrikt til Smaalenene.

Hans eneste teori om den utviklingen, er været. Kvelds- og nattetemperaturer ned mot null demper utendørs festaktivitet.

Nord-Trøndelag politidistrikt roser russens oppførsel natt til 1. mai.

— Her har alt gått helt knirkefritt, og det virker som russen har hatt en veldig fin start på russetiden, sier operasjonsleder Stig Rune Sagen til Trønder-Avisa.

Også operasjonsleder Ole Kamben i Telemark politidistrikt berømmer russen i sitt distrikt overfor Telemarksavisa.

- Gå hjem
Et knippe utdrag av nattas Twitter-logg hos Østfinnmark politidistrikt:

Kirkenes, kl 2334, gutt 18, meget beruset russ, kjørt hjem av politiet.

Kirkenes, kl 2336, beruset mann 19, borvist fra Kirkenes sentrum etter at hadde eglet med vaktene ved utested.

Kirkenes, kl 0204, to norske sjømenn 22 og 24, bortvist fra sentrum pga ordensforstyrrelse i gågata.

Kirkenes, kl 0231, pga amper stemning mellom nordmenn og russere i sentrum, ble alle bortvist fra byen.

Operasjonsleder Lars Rune Hagen oppklarer den ampre stemningen mellom nordmenn og russere:

- Det var ikke så mange, og de etterkom anmodninger fra vår nattpatrulje om å komme seg bort fra sentrumsgatene. «Bort fra byen» betyr at de gjorde som våre folk sa: gå hjem i båtene eller boliger på land. Der ble de, sier operasjonslederen i Østfinnmark politidistrikt til Dagbladet dagen derpå.

Fem biler i brann
Oslo-politiets etterforskere jobber også med en flere bilbranner på Grorud, som med stor sannsynlighet er påsatt.

- Klokka 23.40 fikk politiet melding om tre biler i brann utenfor Statsråd Mathiesens vei 12. Og klokka 00.45 kom en ny melding om to brennende biler på parkeringsplassen til Grorud stasjon.

- Begge steder er personer sett løpende bort, men ingen er pågrepet, opplyser vaktleder Arne Kaspersen.