Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere gangster fortviler

Ampert blant ungdommer i Oslo

- Her blir de hvert fall slitne, sier den tidligere gangsteren Shahid Rasool. Han er fortvilet over at han ikke får ha åpent i treningsstudioet sitt på grunn av corona-tiltakene. Det er der han kan hjelpe ungdommene som vil ut av kriminelle gjenger.

ØNSKER Å BIDRA: Shahid Rasool har en fortid som en av Oslos mest fryktede kriminelle. Nå driver han Fighters Gym på Mortensrud og bruker mye av tiden sin på å hjelpe ungdommer bort fra kriminalitet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
ØNSKER Å BIDRA: Shahid Rasool har en fortid som en av Oslos mest fryktede kriminelle. Nå driver han Fighters Gym på Mortensrud og bruker mye av tiden sin på å hjelpe ungdommer bort fra kriminalitet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Politiet er massivt til stede for å roe ned ungdommene i Oslos mest utsatte bydeler. På Søndre Nordstrand kjører fritidskledde spanere rundt i biler, for å hindre hevnaksjoner etter skuddvekslinga på langfredag i påsken, og eventuelle nye voldelige konflikter.

Uniformerte kassevogner følger ungdommene på Tøyen og Grønland 24 timer i døgnet i håp om å forebygge konflikter som kan spinne ut av kontroll.

DRAPSFORSØK: En ung mann ble hastet til Ullevål sykehus etter å ha blitt hugget av en machete på Tøyen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
DRAPSFORSØK: En ung mann ble hastet til Ullevål sykehus etter å ha blitt hugget av en machete på Tøyen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

På Stovner, Vestli, Haugenstua og på Bjørkelangen rekrutterer MC-klubben Satudarah blant rastløse ungdommer og deler ut svarte gensere med supporter-symboler på Stovner senter.

De kriminelle gjengene har aldri hatt bedre grobunn for rekruttering i tiden etter at skoler, bibliotek og fritidsklubber ble stengt på grunn av smittevernstiltak. Refrenget som politiet, miljøarbeidere og bekymrede osloboere synger på er det samme: - Ungdommene har ikke noe å drive med.

Stengt

På Mortensrud stemmer den tidligere gangsteren Shahid Rasool med på allsangen. Han driver kampsportsenteret Fighters Gym i kjelleren på Senter Syd og bruker mye av fritida sin på å hjelpe ungdommer bort fra kriminelle miljøer. Tilbud til ungdom på Mortensrud er fra før i beste fall få.

- Ungdommene må ha et sted å gjøre av seg. Her får de hvert fall ut energi og aggresjon og blir slitne før de drar hjem, sier Rasool da Dagbladet møtte han i forrige uke.

Treningsrommet er desinfisert. Han har et lager med Antibac stående klart, men inntil videre får han ikke lov til å åpne opp. Han kjører på med utetrening med fire og fire av gangen, men det er ikke nok.

BEGRENSET: Shahid Rasool har utetreninger med ungdommer og barn når været tillater det. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
BEGRENSET: Shahid Rasool har utetreninger med ungdommer og barn når været tillater det. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Det er veldig urettferdig at foreninger i idrettsforbundet kan drive med gruppetrening. Vi som driver dette som en bedrift, er like gode på renhold, sier Shahid Rasool.

Shahid Rasool blir selv vitne til at ungdommer samler seg i store flokker på kvelden rundt senteret på Mortensrud.

- Folk blir redde. Dette gjelder flere bydeler, sier Rasool.

Bransjeorganisasjonen Virke krever at koronastengte treningssentere får åpne allerede 1. juni, men der har helseminister Bent Høie satt ned foten.

Ifølge NRK, vil Høie vurdere å åpne treningssenterne 15. juni.

Føler seg uønsket

Til tross for at skoler er åpnet etter corona-nedstengning, melder kilder i skoleverket at det er ampert i ungdomsmiljøene i Oslo. På Twitter melder politiet til stadighet om masseslåsskamper og knivstikkinger. Tirsdag denne uka, kunne Øst politidistrikt melde om en skyteepisode ved en skole på Lørenskog. Gjerningsmannen er fremdeles ikke tatt.

På Grønland og Tøyen har antallet voldelige episoder sunket noe etter en tragisk høy frekvens av machete- og knivangrep i bydelen. Politiet har satt inn store ressurser på å forebygge, men også etterforske hendelsene. I bunnen for konfliktene ligger narkotikasalg og pengegjeld og personlige krangler.

Norsk-somaliske ungdommer har vært involvert i mange av voldsepisodene i området. Unge gutter og menn, som bevæpner seg med kniv.

Dagbladet møtte Sadad Dakhare (24) som er daglig leder av Norsk-somalisk ungdomsorganisasjon, i Vaterlandsparken på Grønland. Sammen med Nur Omar, som er infoansvarlig, er de bekymret og lei seg over utviklingen.

- Dette er ungdommer som føler at Norge og nordmenn ikke vil ha dem her. De føler at de bare har hverandre, sier Dakhare.

VIL HJELPE: Sadad Dakhare (24) og Nur Omar (21) har startet Norsk-somalisk ungdomsforening i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
VIL HJELPE: Sadad Dakhare (24) og Nur Omar (21) har startet Norsk-somalisk ungdomsforening i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Guttene trenger mer oppfølging fra kommunen, slik at de ikke faller ut fra videregående, sier Nur Omar. Han er bekymret for at mangel på skole og jobb kan føre til mer kriminalitet i hovedstaden.

- Ungdommene trenger å bli hørt, hjelp til å skaffe seg jobb, sier Sadad Dakhare.

For ei tid tilbake gjennomførte organisasjonen et folkemøte i det somaliske miljøet på Grønland. Da de unge fikk ordet, kom det fram at de savnet skikkelig oppfølging fra foreldrene sine. De ga uttrykk for at jentene ble fulgt opp, men at guttene ble overlatt til seg selv.

- Det er en språkbarriere mellom første og andre generasjon somaliere. Foreldrene snakker ikke så godt norsk og ungdommene snakker ikke så bra somalisk, sier Sadad Dakhare.

Dakhare etterlyser også bedre innsats fra politiet overfor det somaliske miljøet.

- Politiet må bygge tillit, være til stede når det ikke smeller og delta på møter og samlinger i det somaliske miljøet, sier Sadat, til Dagbladet. Han legger til politiet bør delta i alle innvandrermiljøer, ikke bare i det somaliske.

Folk skjønner ikke

På Furuset merker Rune Gjelberg, leder av Alnaskolen på Furuset Forum, at ting har forandret seg gjennom coronatida og fram til nå

- Aldersgruppen fra 11-18 fremdeles er for mye overlatt til seg selv. Det ropes høyt om toppfotball og for dem – uvesentlige ting, mens deres gruppe blir litt oversett. De har ikke de samme kraftige stemmene som kan snakke på deres vegne, sier Gjelberg.

BIDRAR: Rune Gjelberg driver Alnaskolen på Furuset som tilbyr opplæring og kursing til ungdommer og personer som ønsker å komme seg ut av kriminell virksomhet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
BIDRAR: Rune Gjelberg driver Alnaskolen på Furuset som tilbyr opplæring og kursing til ungdommer og personer som ønsker å komme seg ut av kriminell virksomhet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Alnaskolen på Furuset bekjemper ungdomskriminalitet ved å fange opp potensielle ledere på gata, og snu dem til å bli positive veivisere, før de leder unge mennesker til å drive blind vold i Oslo. Her mener de at forebygging er veien å gå for å minske volden.

Etter lang tid uten et reelt fysisk tilbud begynner Furuset Forum nå å åpne sakte opp for den daglige driften.

Nahom Jonas er en av ungdomsarbeiderne som bruker mye tid på å «felte» og snakke med ungdommene på Furuset.

FELTER: Nahom Jonas, Ghulam Abbas og Mahamed «Mo» Ibrahimtar er ofte ute for å snakke med ungdommer på Furuset. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
FELTER: Nahom Jonas, Ghulam Abbas og Mahamed «Mo» Ibrahimtar er ofte ute for å snakke med ungdommer på Furuset. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Ungdommene kjeder seg. Flere av dem som bor her har store familier og bor i små leiligheter, og da er løsningen å henge ute. Veldig mange corona-råd har blitt brutt her oppe på grunn av kjedsomhet og manglende tiltak for aldersgruppen. Mange savner «den ene» voksne de stoler på, som nå ikke er tilgjengelig – fysisk i alle fall, sier Nahom Jonas.

Rune Gjelberg mener de trygge rammene ikke har vært til stede og at det er mye frustrasjon og redsel som ventileres ut i miljøene.

- Jeg tror ikke befolkningen helt skjønner hvor dårlig det står til i enkelte områder av hovedstaden vår, sier Gjelberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!