Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ampert under anti-Putin- demonstrasjon i Moskva - minst 170 pågrepet

Blant dem framstående Putin-kritiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj er pågrepet av politiet etter å ha sluttet seg til en demonstrasjon i Moskva sentrum. Opposisjonsgrupper melder at minst 170 er pågrepet.

Et stort politioppbud møtte demonstrantene som samlet seg for å markere motstand mot dommen Navalnyj fikk tidligere tirsdag. Han ble dømt til betinget fengsel for underslag, mens broren hans må sone. EU er blant dem som mener rettssaken har vært politisk motivert.

Navalnyj trosset selv husarresten for å delta i demonstrasjonen. Det varslet han på sin Twitter-konto.

FRUSTRASJON OG SINNE: Opposisjonsgrupper melder at minst 130 er pågrepet under en anti-Putin-demonstrasjon i Moskva i dag. Foto: AFP / NTB scanpix
FRUSTRASJON OG SINNE: Opposisjonsgrupper melder at minst 130 er pågrepet under en anti-Putin-demonstrasjon i Moskva i dag. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Ja, jeg sitter i husarrest, men i dag vil jeg være med dere. Jeg kommer, skrev Navalnyj samtidig som han la ved et bilde av seg selv på T-banen i Moskva.

TV-bilder viser at Navalnyj ble pågrepet og fraktet inn i en politibil med makt, mens folk stimet seg rundt ham for å ta bilder av pågripelsen.

- De kan ikke ta dere alle - Jeg ble pågrepet, men de klarer ikke å pågripe alle, skrev Navalnyj etter at han ble pågrepet.

- Jeg er glad for at jeg fikk være del av noe som gjør det mulig for millioner å samles, om enn bare i 15 minutter, skriver Navalnyj.

Lik Dagbladet på Facebook

Ifølge opposisjonsgrupper er minst 170 andre pågrepet i forbindelse med demonstrasjonene. Politiet ryddet plassen for demonstranter i 19-tida norsk tid, men demonstrantene fortsatte å skrike ut slagord i gatene i nærheten.

Bloggeren og Putin-kritikeren Rustem Adagamov skriver at Navalnyj var «modig og desperat» da han sluttet seg til demonstrantene.

- Det sørget for at demonstrasjonene i Moskva ikke ble en total fiasko, skriver Adagamov.

AMPERT: En av de omkring 130 pågrepne føres vekk. Foto: AFP / NTB scanpix
AMPERT: En av de omkring 130 pågrepne føres vekk. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Direktebilder fra Moskva viser at flere hadde samlet seg og skrek slagord på Manezj-plassen like ved regjeringsbygningene i Moskva. Politiet hadde varslet at de vil slå ned på demonstrasjonen, som ikke var godkjent.

- Fra Maidan til Magadan Ifølge Radio Free Europe skrek demonstrantene at landets ledende politikere risikerer å bli sendt til Magadan, der sovjetiske fanger kunne ende opp under tidligere regimer.

-Hvis du starter et Maidan, blir du sendt til Magadan, roper demonstrantene og viser til demonstrasjonene på Maidan-plassen som førte til at Ukrainas tidligere leder Viktor Janukovitsj måtte gi fra seg makta tidligere i år.

Et annet budskap som gikk igjen, er at russerne nå har to valg: Enten kan de la landet bli et nytt Nord-Korea, eller så kan de ta til gatene i protest.

KJENT: Den russiske Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj er pågrepet av politiet etter å ha sluttet seg til en demonstrasjon i Moskva sentrum. Foto: AP / NTB scanpix
KJENT: Den russiske Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj er pågrepet av politiet etter å ha sluttet seg til en demonstrasjon i Moskva sentrum. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

(NTB)

DEMONSTRERTE: Alexei Navalnyj trosset husarrest for å demonstrere. Foto: AP / NTB scanpix
DEMONSTRERTE: Alexei Navalnyj trosset husarrest for å demonstrere. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer