VIL SABOTERE LE PEN:  Sosialistene i Frankrike forsøker å hindre Marine Le Pen og National Front ved å trekke sine egne lister. Foto:  EPA/CLEMENT MAHOUDEAU
VIL SABOTERE LE PEN: Sosialistene i Frankrike forsøker å hindre Marine Le Pen og National Front ved å trekke sine egne lister. Foto: EPA/CLEMENT MAHOUDEAUVis mer

Ampert valg i Frankrike. Sosialistene trekker lokale lister for å hindre National Front

Vil heller at de konservative skal vinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som verden feirer en ny, global klimaavtale i hovedstaden Paris, gikk resten av Frankrike til urnene i lokalvalg.

Det er knyttet spenning til hvor stor støtte det nasjonalistiske høyrepartiet, Front National, vil sikre seg.

Front National, som ledes av Marine Le Pen, fikk flest stemmer i seks av 13 regioner under første valgrunde forrige helg, 6. desember.

Analytikere har spådd at resultatet av andre valgrunde søndag ikke vil gi seier til Front National i fullt så mange regioner på grunn av at sosialistpartiet har oppfordret velgerne til å stemme taktisk.

De har trukket sine kandidater i to regioner for at velgerne isteden skal stemme det konservative partiet, Republikanerne.

- Det er nesten sikkert at Front National vil vinne i én region, sier valganalytiker Jean-Daniel Levy i Harris Interactive, mens analytiker Bruno Jeanbart i OpinionWay spår valgseier i ifra ingen til fem regioner.

Den franske presidenten François Hollande kom søndag rett fra klimasuksessen i Paris til hjemregionen Correze for å avgi stemme.

Samtidig ga lederen av Front National, Marine Le Pen, sin stemme i den nordlige provinsen Nord-Pas-de-Calais-Picardy, som er hardt rammet av nedgangstidene.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram