Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amputert kontroll

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Ved hjelp av noen usle prokuratorknep skapes det nå en begrunnelse for å fjerne Stein Ørnhøi som medlem av Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene. Det såkalte EOS-utvalget skal ikke lenger ha en partipolitisk sammensetning. Det er et vikarierende motiv for å bli kvitt en mann som er blitt for brysom for de hemmelige tjenestene. I tilfellet Ørnhøi er det snakk om en virkelig ekspert på området. Han er ingen likegyldig figur som skal fylle en partikvote i EOS-utvalget. Det er i stedet rene politiske motiver bak forslaget om å ikke oppnevne ham til en ny periode. Stortingsflertallet ønsker et mer tannløst EOS-utvalg.
  • Men kampen om kontrollen av de hemmelige tjenestene har fått en enda mer alvorlig side når stortingsflertallet også vil akseptere at den militære etterretningstjenesten skal få unndra dokumenter for kontroll fra EOS-utvalget, slik den hemmelige instruksen fra daværende forsvarsminister Jørgen Kosmo gikk ut på. Nå reagerer både høyesterettsdommer Ketil Lund og tidligere medlemmer av Stortingets kontrollkomite. De hevder at det vil være umulig å granske tjenestene hvis den som granskes selv skal bestemme hva som skal granskes. EOS-utvalgets arbeid blir på den måten meningsløst, slik den nåværende lederen, Rikard Olsvik fra Arbeiderpartiet, også har påpekt. Det vil være klart i strid med den instruksen et enstemmig Storting ga utvalget.
  • Men det som nå er i ferd med å skje, styrker mistanken om den halvhjertethet som har preget store deler av vårt politisk miljø under opprullingen av de hemmelige tjenestene helt siden Lund-kommisjonen ble nedsatt. Nå er denne skepsisen i ferd med å reversere den prosessen som endte med innstillingen fra Lund-kommisjonen og nedsettelsen av EOS-utvalget. Særlig ser det ut til å ha skjedd et omslag i Høyre og Arbeiderpartiet. På den måten blir den parlamentariske kontrollen med de hemmelige tjenestene klart svekket. Det vil være et betydelig tilbakeslag både for rettssikkerheten og åpenheten i samfunnet.