Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amputert rømningskonge (21) prøvde å flykte igjen

Har fintet ut Østfold-politiet på spektakulært vis siden 16-årsalderen. I hans siste brekk mistet han begge beina.

FENGSLET: Nå er 21-åringen som i årevis har demonstrert en iherdig rømningsvilje, plassert i det antatt sikre Halden fengsel.
Arkivfoto: Heiko Junge / Scanpix
FENGSLET: Nå er 21-åringen som i årevis har demonstrert en iherdig rømningsvilje, plassert i det antatt sikre Halden fengsel. Arkivfoto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 21 år gammel russisk rullestolbruker ble torsdag besluttet varetektsfengslet i fire uker fordi retten frykter han skal flykte utenlands. Nå er han plassert bak seks meter høye murer i Halden fengsel.

«Det vises til at siktede har en historikk med svært mange rømminger. (...)Til tross for at siktede nå har amputert begge ben, motsatte han seg pågripelse,» heter det i begrunnelsen fra Fredrikstad tingrett.

Hoppet fra bro Den notoriske innbruddstyven med flyktningbakgrunn har i en årrekke gjort en ekstrem innsats for å unnslippe lovens lange arm i Moss, Sarpsborg og Fredrikstad. Før han ble invalidisert, lyktes han oppsiktsvekkende ofte:

• I 16-17-årsalderen rømte han gjentatte ganger fra en barnevernsinstitusjon der han skulle være etter en betinget fengselsdom.

• 18. april 2007 ble han pågrepet, men etter å ha bedt en politimann om å hente et glass vann, hoppet han ut av et vindu i 3. etasje på Fredrikstad politistasjon - og forsvant.

Sommeren 2008 stakk han av i bil på E18 i Vestfold. Ved hjelp av en veisperring klarte politiet å stoppe ham. Men da hoppet han fra en over fire meter høy bro og forsvant gjennom et dreneringsrør med en politipatrulje i hælene, skrev fb.no den gang.

• Men 30. januar 2009 hadde politiet glemt hvem de hadde med å gjøre: På politistasjonen i Fredrikstad hoppet han - igjen - ut av et vindu, og klarte å stikke av.

• 19. april 2010 rømte han fra Kongsvinger fengsel. Først 1. juni i år klarte politiet å finne ham.

- Han har gjort de reneste sirkuskunster i de tilfeller hvor vi har forsøkt å pågripe ham. Jeg hadde aldri våget å hoppe fra et vindu og flere meter rett ned i asfalten. Slike sperrer har tydeligvis ikke denne 19-åringen, sa politiførstebetjent Svein Tore Bøe til Fredriksstad Blad etter 2009-rømningen.

Flyktet barbeint Men det var 19. februar i år at iveren etter å leke katt og mus med politiet ødela ham for livet.

Etter et innbrudd i Rygge storsenter klarte tyven å gjemme seg for patruljene som jaktet på ham, men 21-åringen ble liggende barbeint i minusgrader i lang tid. Frostskadene var så alvorlige at han så vidt berget hendene og måtte amputere begge beina ved knærne.

Operasjonen skjedde i utlandet, etter at han først stakk av fra et norsk sykehus der han skrev seg inn med falskt navn men ble misfornøyd med behandlingen. Når han tilbake i Norge omsider ble oppsøkt av politiet i sommer, skal han altså ha gjort nok et forsøk på å komme seg unna.

«Det at han sitter i rullestol, begrenser hans bevegelsesfrihet, men hindrer ham ikke i igjen å forlate landet eller holde seg skjult ved hjelp av venner slik han har gjort til nå,» skriver tingrettsdommer Sissel Rostad.

- Vi har påpekt at rømningsfaren er drastisk redusert siden han ikke har bein å løpe med. Han trenger medisinsk behandling både fysisk og psykisk og bør ikke fengsles. Vi vurder nå å anke, sier advokat Henrik Nikolai Bliksrud ved advokatfirmaet Elden til Dagbladet.

Han betegner amputasjonen som en tragedie for klienten som burde være tilstrekkelig til å slippe varetekt, selv om det er skjellig grunn til mistanke etter det siste butikk-innbruddsraidet 21-åringen knyttes til. Mannen har så langt ikke tatt stilling til om han erkjenner straffskyld for den omfattende siktelsen.

- TRAGISK:  Advokat Henrik Nikolai Bliksrud er forsvarer for 21-åringen og mener myndighetene burde prioritere medisinsk behandling og ikke fengsling av klienten, som nå sitter i rullestol. Arkivfoto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX .
- TRAGISK: Advokat Henrik Nikolai Bliksrud er forsvarer for 21-åringen og mener myndighetene burde prioritere medisinsk behandling og ikke fengsling av klienten, som nå sitter i rullestol. Arkivfoto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX . Vis mer