Amund-Ragnar får millionerstatning

Helikopterpiloten vant over forsikringsselskapet. - Jeg er blitt allergisk mot lyd, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): 31. januar bestemte Jæren tingrett at If Skadeforsikring må betale over to millioner kroner i erstatning til tidligere helikopterpilot Amund-Ragnar Bjerkeseth (61). Flere år med sterk støy i cockpit har gitt ham invalidiserende øresusplager og gjort ham overfølsom for lyder.

Tinnitus

•Tinnitus eller øresus er en lyd som bare kan høres av den som har lidelsen. Lydens styrke og frekvens varierer fra person til person, men de fleste som rammes plages av en høyfrekvent lyd.

•Man vet ikke sikkert hvordan tinnitus oppstår, men antar at påvirkning mot det indre øret setter i gang en prosess.

•Årsakene til tinnitus kan være mange: Aldersbetinget hørselssvekkelse, larmskade og infeksjon som sprer seg til det indre øret.

•Ved tinnitus er de indre hårceller i øret kommet i en slags krampetilstand.

(Kilde: Dom, Jæren tingrett, 31. januar 2006)


- Det er aldri stille i hodet mitt. En støykilde står og går hele tida. Mens andre utvikler allergi mot kjemikalier, er jeg blitt allergisk mot lyd. Før jul prøvde jeg å få med meg en Vamp-konsert, men måtte bare gå. Det sosiale livet mitt er ikke som det var. Jeg trekker meg tilbake. Nå pleier jeg stort sett bare omgang med kolleger som har de samme problemene som meg, sier Bjerkeseth til Dagbladet.no.

Betydningsfull dom

Bjerkeseth er godt fornøyd med den ferske dommen som krever at If Skadeforsikring betaler ham 2 040 144 kroner i erstatning for tapt arbeidsfortjeneste og i overkant av 100 000 kroner i ménerstatning.

Avgjørelsen i Jæren tingrett betyr at forsikringsselskapene har erstatningsplikt i saker hvor arbeidstageren har fått tinnitus som kan relateres til arbeidet.

- Dommen vil helt klart kunne få betydning for andre tinnitus-rammede arbeidstakere. Tidligere har det ikke vært mye rettspraksis på dette, sier advokat Håkon Helle som representerer Amund-Ragnar Bjerkeseth.

Trygdemyndighetene har lenge anerkjent helikopterpilotens øresus som yrkesskade. Allerede 16. august 2000 vedtok Sandnes trygdekontor at Bjerkeseth «har en larmskade som yrkessykdom likestilt med yrkesskade».

Mistet helsesertifikatet

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

Som pilot i Helikopter Service AS besto Bjerkeseths jobb i å fly oljearbeidere ut i Nordsjøen. Han har vært utsatt for et vidt støyspekter. Støykildene i helikopteret er mange, blant annet motor, rotorblader og radiostøy i øreklokkene.

I månedsskiftet mai, juni i 1998 fikk Amund-Ragnar Bjerkeseth en kraftig tinnitus, som artet seg som en tone som ikke ville gi seg etter endt flygning. I begynnelsen var øresusen borte etter en natts søvn. Etter rundt tre måneder, forsvant ikke lenger øresusen i løpet av natten, men ble bare borte i lengre perioder uten flygning. Øresusen har vært permanent fra seks måneder etter den oppsto første gang.


9. mars 2001 var Bjerkeseth offisielt ferdig som helikopterpilot. Da vedtok Luftfartstilsynet at han ikke skulle få fornyet sitt helsesertifikat.

61-åringen håper dommen betyr slutten på en lang kamp.

- Jeg har holdt på med dette så lenge, og skulle gjerne hatt plass til annet i hodet mitt enn dette her, sier Bjerkeseth.

Vurderer anke

If Skadeforsikring har ennå ikke bestemt seg for hvorvidt de skal anke tingrettens dom. Selskapet lister likevel opp en rekke forhold som taler for å anke.

- Rettslig sett trenger både forsikringsnæringen, arbeidstakerne og bedriftene en avklaring med hensyn til om lidelsen tinnitus kvalifiserer for yrkesskadedekning. I dommen påpekes det at problemstillingen er av stor prinsipiell betydning. Dette er sentralt i vår ankevurdering, og det kan være av samfunnsmessig betydning å få avklart. Vi er for øvrig kjent med at tilsvarende sakskompleks er anket inn for Høyesterett i en annen tinitus-sak som et annet forsikringsselskap har, sier informasjonssjef Jack Frostad i If.

Forsikringsselskapet mener dommen fra Jæren tingrett bygger på subjektive elementer, og ser bort fra det som til nå har vært vanlig praksis i yrkesskadesammenheng.

- Inntil i dag har det vært gjeldende juridisk lære at øresus omfattes av yrkesskadeforsikringen dersom det foreligger godkjent larmskade. Det nye retten gjør, er at den godkjenner øresus - med ledsagende psykiske plager - uavhengig av om det foreligger larmskade, påpeker Frostad.

Bjerkeseths advokat mener forsikringsselskapet bør innse at slaget er tapt.

- Det vil oppleves som umoralsk dersom If anker. I denne saken er det så liten tvil om at det er årsakssammenheng mellom arbeidsstøy og tinnitus-skaden. Legene er helt entydige, sier advokat Håkon Helle.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer