Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amundsen etter trussel-flom: - Vi tar det på alvor

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) har tillit til at politiet tar truslene mot barnevernet på alvor. 

HAR TILLIT: Justisminister Per-Willy Amundsen har stor tillit til at politiet tar truslene på alvor.
Foto: Nina Hansen/Dagbladet 
HAR TILLIT: Justisminister Per-Willy Amundsen har stor tillit til at politiet tar truslene på alvor. Foto: Nina Hansen/Dagbladet  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette skal tas på alvor. Ansatte i barnevernet og deres barn har krav på samme beskyttelse og rettssikkerhet som alle andre i vårt samfunn. Slike trusler kan vi ikke akseptere, skriver justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) i en e-post til Dagbladet.

Livredde barnevernledere raste mot politiet i en artikkel i Dagbladet sist tirsdag.

28 av 104 barnevernledere Dagbladet har snakket med sier politiet ikke tar truslene nok på alvor. Flere melder at trusler ikke blir etterforsket, og mange har opplevd at politiet eller kommuneledelsen har sagt at «dette må dere tåle».

I Tønsberg har barneverntjenesten leid inn den kjente advokaten Carl Bore for blant annet å få politiet til å forstå alvoret.

I går gikk leder for Fellesorganisasjonen, Mimmi Kvisvik, ut i Dagbladet og ba om hjelp fra justisministeren.

«Hvor er Amundsen? Han må vise at han bryr seg», sa Kvisvik til Dagbladet.

- Politiets ansvar

Til Dagbladet peker Amundsen på politiets ansvar for trussel-sakene.

- Hvis en trusselsituasjon oppfattes som reell og alvorlig er det politiets ansvar å sørge for å ivareta fornærmedes sikkerhet på en forsvarlig måte. Her har jeg stor tillitt til at politiet gjør jobben sin uten politisk innblanding. Slik jeg forstår det er en eller flere av sakene Dagbladet tar opp under etterforskning av politiet, skriver Amundsen i en e-post til Dagbladet.

Hver tredje barnevernansatt som Dagbladet har snakket med melder at de har fått trusler mot sine egne barn. De har blitt truet med at barna deres skal kidnappes, drepes og misbrukes seksuelt.

- Er vi godt nok rustet til å stå imot de økende truslene på sosiale medier mot offentlige tjenestemenn?

- I straffeloven finnes det flere bestemmelser som gjelder vern av offentlige tjenestemenn. Politiets etterforskning vil avdekke hvorvidt det foreligger et straffeansvar i den enkelte sak. Siden vi kom i regjering har vi rustet opp politiet med 1800 årsverk og 2,5 milliarder kroner, svarer Amundsen.

Slutter i jobben

Flere barnevernledere melder at deres ansatte er i ferd med å slutte i jobben. De orker ikke lengre trussel-presset.

- Hva kan vi gjøre for å bedre situasjonen?

- Arbeidet mot vold og trusler mot offentlige tjenestemenn krever et tett samarbeid mellom alle berørte parter, arbeidstaker, arbeidsgiver og politiet. Vi må legge til rette for at dette samarbeidet fungerer best mulig. Arbeidsgiver har ansvar for at sine ansatte beskyttes mot vold og trusler. Ved alvorlige trusselsaker skal politiet varsles og følge opp saken på egnet måte. I denne saken er politiet allerede innblandet, skriver Amundsen.

Dagbladet forsøkte i går å få en kommentar fra politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Tilbake fikk Dagbladet denne e-posten fra Wennum Aabø, pressevakt i Politidirektoratet (POD):

«Avdelingsdirektør i politifagavdelingen i POD, Kristin Kvigne, sier at på generelt grunnlag at alle saker som omhandler trusler mot offentlige tjenestemenn er alvorlige og skal tas på alvor av politiet. Hun vil ikke kommentere denne saken spesielt, men viser til ledelsen i politidistriktet».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media