<strong>- STOLT:</strong> Jarle Andhøy, Rune «Supern» Olsgaard og Christian Foss foran skuta «Fram» som Amundsen brukte over polhavet.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- STOLT: Jarle Andhøy, Rune «Supern» Olsgaard og Christian Foss foran skuta «Fram» som Amundsen brukte over polhavet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Amundsen var sin tids pønker

Jarle Andhøy tror polarhelten ville vært stolt over Berserk-gjengen og at noen flagger hans storhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag er det 100 år siden Roald Amundsen plantet det norske flagget på Sydpolen.

Samme dato i fjor var kaptein Jarle Andhøy (34) i full gang med å planlegge sitt livs seilas. En stor last ble klargjort til Berserk-ferden, som skulle hedre polarheltens minne.

Dagbladet møter ham, sammen med Rune «Supern» Olsgaard og Christian Foss, som var med tidlig i Berserk-ekspedisjonen. De er enige om at Amundsen er en stor inspirasjonskilde og har betydd enormt mye.

- Norge kan være veldig stolt av noen få ting - vikinghistorie, den norske handelsflåten, Nansen og Amundsen. Det har gitt landet identitet.

- De gutta var pionerer og satte Norge på verdenskartet. De bygget landet, mens vi er pizza generasjonen og heldige, som har vokst opp i velferdslandet. Hele motivasjonen for Berserk seilasen var å markere hundreårsjubileet til Amundsen med stil, sier Andhøy og fortsetter:

- Vi syns det var riktig å gjøre det selvstendig og like selvhjulpent som Amundsen, for å sette det i et historisk perspektiv. Dagens polfarere har logistikk og blir fløyet inn som turister - det ønsket ikke vi. Vanlige folk som sitter bak PC-en, syns det vi gjør er hardt, men i forhold til Amundsen og Nansen er vi Per Pusling 1, 2 og 3. De er i elitedivisjonen. Dagens polfarere er nede i 16. divisjon, sier Andhøy til Dagbladet.

Isbyste En isbyste av Roald Amundsen ble avduket foran flere hundre sydpolarbeidere, polfarere, gjester og turister på Sydpolen i natt norsk tid, melder NTB.

På dagen 100 år etter at Roald Amundsen, Helmer Hanssen, Sverre Hassel, Olav Bjaaland og Oscar Wisting nådde polpunktet som de første i verden ble bragden feiret. Kulden var intens den gangen, og den var intens - godt under førti effektive minusgrader.

Som seg hør og bør ble det likevel holdt taler. Det var en dag for svært store ord. Offisielt og direkte fra statsministeren, personlig til Amundsen fra Jan-Gunnar Winther som sammen med tre andre de siste ukene har fulgt Amundsens rute.

- Vi er her for å feire en av de største bragder i menneskehetens historie, sa statsminister Jens Stoltenberg, skriver NTB.

- Du dro inn i komplett ukjent terreng med et umenneskelig press på dine skuldre. Målet eller fiasko, sa Winther, som er direktør ved Norsk Polarinstitutt.

Iskopi Ansatte ved Statsministerens kontor har med god hjelp av de «fastboende» på Sydpolen jobbet intenst med å lage isbysten i flere dager. Den blir nok uansett stående en stund, det tar lang tid før is smelter her nede.

- Polarekspedisjonene til Roald Amundsen bidro til å forme Norges nye nasjonale identitet, sa statsministeren, ifølge NTB.

Men han hedret også Robert F. Scott — mannen som tapte kappløpet, og som døde på veien tilbake fra polen.

- Scott og hans menn vil alltid bli husket for sitt mot og sin besluttsomhet for å nå klodens mest ugjestmilde sted.

Statsministeren understreket at Antarktis i dag er et sted for internasjonalt samarbeid, regulert av Antarktistraktaten hvor fred og stabilitet, miljøvennlig aktivitet og omfattende vitenskap er i sentrum. Han sa at noen av de første store effektene av klimaendringer kan sees i polare strøk.

- Istapet i Antarktis kan få store globale konsekvenser. Roald Amundsen og Robert Scott og deres menn anstrengte seg ekstraordinært for å nå sine mål. Vi må være forberedt på å gjøre det samme, sa Jens Stoltenberg.

Som gave fikk den amerikanske basen et norsk flagg.

Bet tennene sammen Jan-Gunnar Winther har sammen med Vegard Ulvang, Stein P. Aasheim og Harald Dag Jølle de siste seks ukene gått samme ruten som Amundsen valgte for hundre år siden. De er de første som gjør det siden da.

- Vi måtte bite tennene sammen for å klare fire kilometer i timen, hvor du føk foran i 7,5 kilometer i timen bak hundene dine, sa Winther i en personlig tale til Amundsen som han skrev i teltet på veien.

- Vi ble som deg overveldet av de imponerende fjellene i horisonten over Rossisen. Vi møtte sprekkene og løssnøen på Axel Heiberg-breen på de samme stedene du gjorde. Både dere og vi hadde dårlig tid. Dere måtte fram før Scott, vi måtte ta igjen deg. Ingen lett oppgave!

Simon Stephenson som representerte USAs nasjonale polarmyndigheter understreket at hundreårsdagen ikke bare er en spesiell dag i Norges historie.

- Det er også en spesiell dag i menneskehetens historie, det er hundre år siden den virkelige oppdagelsen av det siste av de store kontinentene startet.

<strong>HOLDER SEG:</strong> I førti effektive minusgrader ble isbysten av Roald Amundsen avduket på Sørpolen i natt. De kjølige forholdene på polpunktet gjør at bysten vil holde seg kald en god stund framover.
Foto: STATSMINISTERENS KONTOR / Scanpix
HOLDER SEG: I førti effektive minusgrader ble isbysten av Roald Amundsen avduket på Sørpolen i natt. De kjølige forholdene på polpunktet gjør at bysten vil holde seg kald en god stund framover. Foto: STATSMINISTERENS KONTOR / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer