Amy ble voldtatt av ulven

Nå vil eieren at myndighetene betaler aborten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Hvem har vel ikke sett små hundevalper hoppe på hverandre i vill parringslek? Det er gøy å prøve seg! Men schæferen Amy er fire år og likte slett ikke at ulven hoppet på henne. Det likte heller ikke eieren, da han skjønte at han kunne bli bestefar til ulvehund-hybrider.

Det var lørdag kveld for tre uker siden at schæferen Amy fra Voxnabruk i Hälsingland i Sverige, ble sluppet ut på gårsdplassen.

- Vi slipper alltid ut Amy om kvelden slik at hun skal få lufte seg litt, sier hundeeier Krister Ungh til Dagbladet.no

Men da Ungh og samboeren skulle slippe Amy inn igjen, hørte de noen forferdelige hyl utenfor.

- Hun skrek alt hun kunne. Vi tenkte at nå var hun i kjeften på ulven. Det finnes nemlig en del ulver i disse områdene, forteller Ungh.

De ropte på kjæledeggen sin, men Amy ble plutselig helt stille.

- Da ble vi redde for at ulven hadde bitt henne i hjel. En av skolekameratene mine hadde nemlig en elghund som ble bitt i hjel av ulv.

Så kom ulven frem fra hekken. Ungh og samboeren fikk akkurat med seg avslutningen av paringsakten. Amy ble dratt langs bakken før ulven lusket innover skogen. Paret er helt sikre på at det var en ulv de så.

- Den var lang i kroppen og hadde lange bein. Dessuten så jeg på halen at det virkelig var en ulv, sier Ungh.

Skamfullt offer

Etter en liten stund kom Amy springende. Hun var ikke skadet, men var full av jord.

- Hun så skjelven og medtatt ut. Utover kvelden lå hun bare på gulvet og slikket seg bak. Det virket som om hun var veldig skamfull, sier Ungh.

Mandagen etter tok Ungh med seg schæferen sin til dyrlegen. Der ble det fastslått at hun var blitt gravid. Voldtekten hadde funnet sted midt i løpetiden. I både Norge og Sverige er det forbudt med hybrider av ulv og hund (blanding av ulv og hund). Amy hadde derfor ikke annet valg enn å ta abort.

Og eieren måtte betale 1800 svenske kroner. Den regningen mener han myndighetene bør ta.

- Det er mye ulv i området, noe som kan være svært plagsomt for naboene. Dette bør myndighetene ta ansvar for, sier han.

Fortsatt redd for «gjerningsmannen»

Heldigvis er Amy blitt glad igjen etter overgrepet. Men hun glemmer aldri den brutale opplevelsen.

- Hun vet at ulven er i området og lukter rundt etter den, sier Ungh.

Ulv med lyst

Veterinæren som gjennomførte aborten på Amy, Gunn Wyklund, sier at man ikke kan vite sikkert om et valpekull er hybrider før det har blitt født.

- Generelt kan jeg si at for å vite sikkert om det er hybrider, må kullet først fødes. Deretter må det gjennomføres DNA-tester. Det går ikke an å vite for sikkert om det er vanlige hundevalper eller hybrider før de er født, sier hun.

Hilde Wam er doktorgradsstipendiat ved Institutt for naturforvaltning på Universitetet for miljø og biovitenskap. Hun sier det er praktisk mulig at en ulv parrer seg med en hund uten å drepe den.

- Lyst er den sterkeste drivkraften til villdyr. Det er derfor absolutt sannsynlig at en ulv kan finne på noe slikt, sier hun.

Ulver og hunder kan parre seg med hverandre og få levedyktige avkom. Wam sier at schæfere er en hundeart som utseendemessig og adferdsmessig likner på ulven. Det kan derfor ha vært naturlig for ulven å ville prøve seg på Amy.

- Det kommer også an på om ulven ser på hunden som et byttedyr eller en make. Dette tilfellet kan også være resultatet av en kurtise mellom dyrene, forteller hun.

«Gjerningsmannen» skal ha voldtatt Amy, men schæferen slapp heldigvis unna med skrekken og abort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer