Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ana Maria (26) knivdrept i Canada

Ektemannen tilsto drapet på sin norsk-chilenske kone, men er ute på frifot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den norsk-chilenske Ana Maria Salinas Norbakk ble brutalt myrdet i sitt hjem i Canada 13. oktober i fjor.

Hun hadde nylig giftet seg med en kanadisk mann hun hadde truffet på internett, og fremtiden virket lys. Den nye mannen, av Ana Marias mor beskrevet som en perfekt gentleman, var ikke den han hadde utgitt seg for.

Hun ble funnet liggende i en blodpøl, med minst 34 knivstikk i kroppen. Ektemannen skal ha tilstått på stedet.

Ana Maria Salinas Norbakk ble født i Norge i 1978, mor var norsk, far var chilensk. Elleve år gammel flyttet hun med familien til Santiago i Chile, der hun vokste opp og gikk skole.

Møttes på nettet

Hun utviklet sans for rollespill, diskusjonsfora og chatting. På nettet traff hun «Charles», en ung kanadisk gutt som delte hennes interesser. I 2003 besøkte han henne i Santiago, og kort tid etter forlovet de seg, og 13. august 2004 giftet de to seg i Montreal.

To måneder senere var livet hennes over.

Nå, over et år senere, frykter moren at gjerningsmannen aldri vil bli dømt. Han satt i kanadisk varetekt i fem måneder før han ble løslatt på kausjon i påvente av rettssaken, som til stadighet blir trenert av mannens forsvarer.

SKULLE PÅ SPANSKKURS: Ana Marie fortalte moren at hun skulle på spanskkurs. det var det siste de snakket om. Foto: PRIVAT
SKULLE PÅ SPANSKKURS: Ana Marie fortalte moren at hun skulle på spanskkurs. det var det siste de snakket om. Foto: PRIVAT Vis mer

- Mor er livredd

I morgen skal han møte i nytt rettsmøte.

- Min mor er livredd for at det skal bli enda en utsettelse, sier Johnny Weseth til Dagbladet.no. Han er broren til avdøde Ana Maria.

Ifølge Westeng har saken nå vært utsatt flere ganger av ektemannens forsvarer. Grunnene skal ha vært bevis som forsvaret ville skulle belyses grundigere.

- En chilensk TV-dokumentar, sendt tidligere i år, viser et intervju med forsvareren. Han mener han skal klare å få mannen frikjent på grunnlag av at knivdrapet skal ha vært assistert selvmord, dersom det ikke virket ville han erklære sin klient sinnssyk i gjerningsøyeblikket.

Ana Marias mor, Gunn Norbakk, var sjokkert da hun så intervjuet første gang.

- Naboene hørte hennes nødskrik i en halv time, og hele leiligheten er full av spor på hvordan hun døde, sier Norbakk.

- Og hvordan kan du kalle det et assistert selvmord når min datter dør av 34 knivstikk?

Skulle på spanskkurs

Drapsdagen beskriver Norbakk som absurd. Hennes datter, som nylig var ankommet Canada, trengte å bo der et år før hun fikk innvilget statsborgerskap.

Dagen før drapet hadde hun gledesstrålende fortalt moren at hun hadde fått to privatelever til et spanskkurs hun hadde startet. Det var siste gang moren snakket med henne.

- Da politiet ringte for å be om identifikasjon, trodde jeg de trengte det til visum. De begynte å spørre om kroppslige kjennetegn, og jeg beskrev en tatovering hun hadde på skulderen.

- Den får vi ikke sett, for vi får ikke snudd henne, sa de til meg. Det var slik jeg fikk vite det.

Nå demonstrerer Gunn Norbakk foran den kanadiske ambassaden i Santiago. Ana Maria etterlater en datter som moren nå tar hånd om. Kanadiske myndigheter har innvilget en månedlig voldsoffererstatning på rundt 2 500 kroner.

- Saken er så klar. Moren er drept på kanadisk jord av en kanadier, sier Norbakk.

Når rettsmøtet settes i morgen håper familien nå dommeren vil sette en dato for rettssaken.

KAN BLI FRIKJENT: Mannen til Ana Marie har tilstått drapet. Nå kan han bli frikjent.
MOREN OG DATTEREN: Gunn Norbakk tar nå hånd om barnebarnet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!