Anbefalt: - Pasientsikkerhetprogrammet anbefaler at sykehus landet over tar i bruk metoden for å kartlegge feil og uheldige hendelser knyttet til dødsfall ved sykehus, sier Anne-Grete Skjellanger. 
<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">Foto: Anita Arntzen / Dagbladet</span>
Anbefalt: - Pasientsikkerhetprogrammet anbefaler at sykehus landet over tar i bruk metoden for å kartlegge feil og uheldige hendelser knyttet til dødsfall ved sykehus, sier Anne-Grete Skjellanger.  Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

- Analysen gir ikke grunnlag for å si at Kongsvinger er dårligere enn andre sykehus

Pasientsikkerhetsprogrammet skryter av Kongsvinger sykehus etter dødsfallrapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Debatten har den siste uka rast rundt metoden bak to sjokkrapporter som slo fast at av 100 dødsfall på sykehusene Kongsvinger og Elverum/Hamar, kunne halvparten vært forebygget .

Sykehusledelsen i Sykehuset Innlandet HF satte i gang en rekke strakstiltak da resultatene av analysen viste at nærmere 60 prosent av de "siste 50 dødsfall", potensielt kunne forebygges.

Fagfolkene bak analysen gikk da sterkt ut og kalte metoden bak undersøkelsen «grovt misbrukt» og «ikke i tråd med virkeligheten».

Anbefalt metode

Lederen for det nasjonale pasientsikkerhetsprogrammet i helsedirektoratet, Anne-Grete Skjellanger, sier at mortalitetsanalysen på «siste 50 dødsfall» er en anbefalt metode og et godt verktøy for å kartlegge feil og uheldige hendelser knyttet til dødsfall ved sykehus.

- Vi vet det ikke er ufarlig å ligge på sykehus. Denne mortalitetsanalysen gir ikke resultater som er sammenliknbare mellom sykehus i Norge, men er laget for lokal forbedringsarbeid, sier Skjellanger.

Hun sier også at analysen ikke gir grunnlag for å si at Kongsvinger sykehus er dårligere enn andre sykehus.

- Kongsvinger fortjener skryt for å ha gjennomført analysen, at de har meldt fra til fylkeslegen og tatt inn over seg at de må gjøre endringer.

FOR ÅPENHET: Anne-Grethe Skjellanger tror ikke pasienter blir skremt av at sykehusene viser åpenhet. - Det viser heller at sykehusene har fokus på pasientsikkerhet, sier hun Foto: Pasientsikkehetsprogrammet
FOR ÅPENHET: Anne-Grethe Skjellanger tror ikke pasienter blir skremt av at sykehusene viser åpenhet. - Det viser heller at sykehusene har fokus på pasientsikkerhet, sier hun
Foto: Pasientsikkehetsprogrammet Vis mer

Skremmer ikke pasientene

Skjellanger mener det er feil å bare fokusere på hvor mange dødsfall som kunne vært unngått, når hensikten med undersøkelsen er å finne forbedringspotensial.

- Vi håper selvsagt at ikke helseforetak blir skremt vekk fra å bruke metoden etter å ha lest om Kongsvinger. Det er tungt å få fakta på bordet, som forteller at systemene må endres, men over tid er dette den eneste måten å gjøre sykehusene enda tryggere.

Svært mange andre sykehus er ifølge Skjellanger på nippet til å publisere sine egne moratalitetsanalyser.

- Vi mener at det at sykehusene tørr være åpne om resultatene sine, ikke skremmer pasientene, men faktisk beroliger dem.

Debatten rundt metoden

Undersøkelsen er utarbeidet av Institute of Health Improvement i USA, og blir brukt av helsevesenet i flere land, deriblant Danmark, Sverige og England.

Likevel har kritikken mot metoden vært stor, og overlege ved Kongsvinger sykehus, Jon Arne Sparby, uttalte at analysen var en skandale.

- Det er ikke noe galt med metoden, men den må brukes riktig. Den er ikke utviklet for å dokumentere forebyggbare dødsfall, men for å finne forbedringsområder. Vi ser at når sykehus får tilbake resultatene sine, er de ofte litt dårligere enn forventet. Da er det selvsagt en erkjennelsesfase, men det er en helt forståelig og en menneskelig faktor, sier Skjellanger.

- Det viktigste nå er at sykehuset i Kongsvinger gjennomfører de tiltakene de har kommet fram til. Vi vet det er vanskelig å gjøre endringer på sykehus, og det krever mye tid og ressurser.