- Analysen gir ikke grunnlag for å si at Kongsvinger er dårligere enn andre sykehus

Pasientsikkerhetsprogrammet skryter av Kongsvinger sykehus etter dødsfallrapport.

Anbefalt: - Pasientsikkerhetprogrammet anbefaler at sykehus landet over tar i bruk metoden for å kartlegge feil og uheldige hendelser knyttet til dødsfall ved sykehus, sier Anne-Grete Skjellanger. 
Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
Anbefalt: - Pasientsikkerhetprogrammet anbefaler at sykehus landet over tar i bruk metoden for å kartlegge feil og uheldige hendelser knyttet til dødsfall ved sykehus, sier Anne-Grete Skjellanger.  Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Debatten har den siste uka rast rundt metoden bak to sjokkrapporter som slo fast at av 100 dødsfall på sykehusene Kongsvinger og Elverum/Hamar, kunne halvparten vært forebygget .

Sykehusledelsen i Sykehuset Innlandet HF satte i gang en rekke strakstiltak da resultatene av analysen viste at nærmere 60 prosent av de "siste 50 dødsfall", potensielt kunne forebygges.

Fagfolkene bak analysen gikk da sterkt ut og kalte metoden bak undersøkelsen «grovt misbrukt» og «ikke i tråd med virkeligheten».

Anbefalt metode

Lederen for det nasjonale pasientsikkerhetsprogrammet i helsedirektoratet, Anne-Grete Skjellanger, sier at mortalitetsanalysen på «siste 50 dødsfall» er en anbefalt metode og et godt verktøy for å kartlegge feil og uheldige hendelser knyttet til dødsfall ved sykehus.

- Vi vet det ikke er ufarlig å ligge på sykehus. Denne mortalitetsanalysen gir ikke resultater som er sammenliknbare mellom sykehus i Norge, men er laget for lokal forbedringsarbeid, sier Skjellanger.

Hun sier også at analysen ikke gir grunnlag for å si at Kongsvinger sykehus er dårligere enn andre sykehus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer