Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Analysene av Arafats levninger er klare

Døde brått uten å være i stand til å fastslå dødsårsaken.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet.
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekspertene som har gransket prøver fra levningene til palestinernes avdøde president Yasser Arafat, for å fastslå om han ble forgiftet, har nå levert sin rapporter til palestinske myndigheter.

Arafat ble brått syk i 2004 og døde etter et kort sykeleie på et militærsykehus i Frankrike. Legene var ikke i stand til å fastslå dødsårsaken.

Den palestinske lederen ble ikke obdusert, og mange palestinere har i alle år siden mistenkt Israel for å ha forgiftet ham.

En fransk domstol besluttet i august i fjor å innlede drapsetterforskning, etter at det ble funnet høy konsentrasjon av det radioaktive stoffet polonium i noen av klærne Arafat brukte tiden før han døde.

Enken Suha samtykket samtidig til at det kunne tas prøver av Arafats levninger.

Graven i Ramallah på Vestbredden ble åpnet i november i fjor og 60 prøver ble tatt av levningene. Prøvene ble deretter delt mellom sveitsiske og russiske eksperter og sendt til analyse, og tirsdag overlot sveitserne sin rapport til palestinske myndigheter.

- Det sveitsiske laboratoriet har nå overlevert rapporten, bekrefter Tawfiq Tirawi, som leder palestinernes gransking av Arafats død.

De russiske ekspertene oversendte sin rapport 2. november, men det er heller ikke kjent hvilken konklusjon de har trukket, melder det palestinske nyhetsbyrået WAFA.

Israel, som tidligere har tatt livet av en rekke palestinske ledere, og som også har benyttet gift i likvidasjonsforsøk, benekter for å ha tatt livet av Arafat.

Dersom prøvene viser at den palestinske lederen ble forgiftet, har palestinerne gjort det klart at de kommer til å oversende saken til Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media