Analyserer satellittbilder av flystyrten: - Ingen tegn på at flyet ble rammet av eksplosjon

Gigantisk leteaksjon etter styrtet fly i Middelhavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Militærfartøy, helikopter, fly og en rekke handelsskip har det siste døgnet lett etter det savnede EgyptAir-flyet.

Natt til i går forsvant flyging MS804 fra radaren og styrtet i Middelhavet på vei fra Paris til Kairo med 66 personer om bord.

Den greske forsvarsministeren Panos Kammenos opplyste i går at flyet raskt falt nesten 7000 meter før det ble borte. Kl. 02.27 fløy det på 11 300 meter. Så tok det en uventet vending 90 grader mot venstre, og falt til ca. 3000 meter, før tok en vending 360 grader til høyre igjen. Så ble det borte.

- Ingen tegn på eksplosjon Det plutselige fallet, samt at flyet ikke sendte ut noen nødmelding, har fått en rekke etterretningstjenester til å peke på terror som en mulig årsak.


Verken egyptiske eller franske myndigheter vil utelukke terror, og Egypts luftfartsminister Sherif Faty sa i går det var mer sannsynlig at terror forårsaket styrten enn en teknisk feil.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal USAs analyse av satellittbildene ikke vise noen tegn på eksplosjon. Flere sikkerhetskilder i diverse amerikanske departementer opplyser dette til nyhetsbyrået på bakgrunn av tidlige analyser av bildene.

De sier samtidig at USA ikke utelukker noen årsaker, inkludert mekanisk feil, terrorisme eller en bevisst handling av pilotene eller mannskapet på flyet.

SØKER: Skip fra den egyptiske marinen. Foto: Reuters / NTB scanpix
SØKER: Skip fra den egyptiske marinen. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Kildene ber også om varsomhet i å melde at USA tror ei bombe førte til flystyrten, slik flere amerikanske medier meldte i går.

Meldte om flyvrak  Selskapet EgyptAir meldte også i går at flyvraket ble funnet. Det sirkulerte i tillegg en rekke meldinger om vrakdeler og redningsvester som var funnet i vannet.  Seinere på ble avvist av greske myndigheter. EgyptAir trakk etterpå disse opplysningene.

Dermed er verken flyvraket eller noen vrakdeler funnet i jakten.

- Vi tok feil, sier EgyptAirs visepresident Ahmed Adel til CNN.

SØKER MED FLY: Egypt, Hellas, Tyrkia, Storbritannia, Frankrike og USA deltar alle i letearbeidet etter det savnede flyet. Her fra et egyptisk fly som deltar. Foto: Det egyptiske forsvaret/NTB scanpix
SØKER MED FLY: Egypt, Hellas, Tyrkia, Storbritannia, Frankrike og USA deltar alle i letearbeidet etter det savnede flyet. Her fra et egyptisk fly som deltar. Foto: Det egyptiske forsvaret/NTB scanpix Vis mer

-  Vi ser på alle muligheter, men ingen blir sett på som mer sannsynlig enn den andre ettersom vi absolutt ikke har noen indikasjoner på årsaken, sier Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault fredag formiddag.

Stor leteaksjon Frankrike, Hellas, Storbritannia og Tyrkia bistår nå Egypt i letearbeidet etter flyet. Samtidig har USA sendt overvåkningsfly på vingene for å finsøke leteområdet mellom de sørlige greske øyene og Egypt.

Søket forgeår i nærheten av øya Karpathos, skriver BBC. Egypts president Abdel Fattah el-Sisi har bedt om at søket intensiveres. Samtidig har franske etterforskere ankommet Kairo for å bistå i flystyrten.
  
Flyet, av type Airbus A320, var inne i egyptisk luftrom da det forsvant fra radaren. Den siste radiokontakten flyet hadde med bakken skal ha vært 10 minutter før det ble borte.

Både franske og egyptiske myndigheter har innledet etterforskning etter styrten.

Pårørende samlet seg i løpet av gårsdagen både på flyplassene i Paris og Kairo. Flere av de forulykkede er siden flystyrten blitt identifisert.