- FESTEN ER OVER:  Thina Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea Markets,  mener gullalderen i norsk oljebransje er over. Foto: NTB Scanpix
- FESTEN ER OVER: Thina Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea Markets, mener gullalderen i norsk oljebransje er over. Foto: NTB ScanpixVis mer

Analytiker: - Oljebransjen har brukt penger som fulle sjømenn

Thina Saltvedt i Nordea Markets mener oljebransjen kan takke seg selv for smellen de opplever nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag våknet Olje-Norge opp til enda en dårlig nyhet. 2000 Statoil-ansatte må gå, 500 av dem innleide.

Det melder Dagens Næringsliv, som kaller kuttet det største i Statoil noen sinne.

Statoil har ikke selv bekreftet antallet, men et større kutt i Statoil har vært ventet, mener oljeanalytikerne. Om ikke uunngåelig.

- Dette sier noe om hvor stort presset er på oljebransjen. Det viktigste man har, er ansatte. Å kutte i ansatte er derfor det absolutt siste man gjør. Det sier også noe om forventningene i bransjen, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til Dagbladet.

- Uansvarlig pengebruk For med en oljepris nær rekordlave nivåer og et svært høyt kostnadsnivå, mener analytikeren at kutt er helt nødvendig for å kunne fortsette driften i framtida.

Oljeselskapene, som Statoil, kan imidlertid takke seg selv for at smellen kommer, og at den har blitt så stor.

- Oljebransjen har brukt penger som fulle sjømenn. Det er lett å si i etterkant, men nå er festen over og de må rydde opp, sier Saltvedt.

Oljeanalytiker Kristoffer Dahlberg hos Sparebank 1 Markets, mener også oljeselskapene har brukt uansvarlig mye penger.

- Det var de i stand til å gjøre tidligere fordi oljeprisen var så høy, og lønnsomheten fortsatt veldig god, sier Dahlberg.

Gullalderen er forbi Nå er situasjonen altså snudd på hodet. En gullalder, slik de fleste analytikere er enige om at norsk oljebransje har opplevd det siste tiåret med en bratt stigende oljepris, er over, ifølge Saltvedt.

- For Norges del er den perioden over. Det er vanskelig å se en slik tid komme igjen, sier hun, og legger til:

- Forhåpentligvis har man lært noe av det.

Lønnsomheten fra oljeproduksjon kan fremdeles bli god, men selskapene er nødt til å gå gjennom en omfattende omstilling.

- Oljeprisene kommer sannsynligvis til å stige en del allerede neste år. Det er mer et spørsmål om når prisene går opp enn om prisene går opp. Neste sommer kan det være mer balanse i markedet, men denne omstillingen tar tid, mange år, sier Dahlberg i Sparebank 1 Markets.

Tøff omstilling For det hjelper lite at oljeprisen går opp, hvis kostnadsnivået holder seg på dagens nivå.

- Det må effektiviseres, og det blir uten tvil en tøff omstillingsperiode. Man er redd for at flere jobber blir borte. Jeg frykter det blir verre før det blir bedre, sier Dahlberg.

 UANSVARLIG:  Kristoffer Dahlsberg i Sparebank 1 Markets karakteriserer oljebransjens pengebruk i veksttidene som uansvarlig. Pressefoto
UANSVARLIG: Kristoffer Dahlsberg i Sparebank 1 Markets karakteriserer oljebransjens pengebruk i veksttidene som uansvarlig. Pressefoto Vis mer