Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Equinor:

Analytiker i nyhetsbrev: «Det er ikke 1. april, så det er trolig sant: Statoil bytter navn til Equinor»

Statoil får kritikk og lovord etter det mye omtalte navnebyttet.

NYTT NAVN: Konsernsjef Eldar Sætre presenterte det nye navnet på allmennmøte i Stavanger.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
NYTT NAVN: Konsernsjef Eldar Sætre presenterte det nye navnet på allmennmøte i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det kjent at Statoil bytter navn til Equinor. Navnebyttet har ikke gått upåaktet hen, og selv Statoils konsernsjef forventet ikke kjærlighet ved første blikk.

- Mitt råd er: gi det tid. La det modne, sa Statoils konsernsjef Eldar Sætre under en pressekonferanse torsdag.

1. april?

En av dem som satt kaffen i vrangstrupen da han leste nyheten, er analytiker i Sparebank 1, Teodor Sveen-Nilsen. Dette kom også til uttrykk da han sendte ut torsdagens nyhetsbrev til sine kolleger:

«Vi sjekket kalenderen. Det er ikke 1. april, så det er trolig sant: Statoil bytter navn til Equinor».

Til Dagbladet utdyper Sveen-Nilsen reaksjonen.

- Vi var flere på kontoret som måtte dobbeltsjekke da vi leste nyheten. Det var veldig komisk - skal Statoil skifte navn? Mange av oss reagerte, sier han.

Akkurat navnet «Equinor» har han ikke gjort seg opp noen meninger om.

Må synke inn

- Vi har fått masse reaksjoner og tilbakemeldinger og det var som forventet. For mange er det uvant å tenke på Statoil som noe annet enn Statoil, sier Statoils informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen til Dagbladet.

Han sier at navnet nå må få modne og synke inne.

- Dette blir et godt navn for oss og vi får mange positive tilbakemeldinger på det, sier Glad Pedersen.

250 millioner kroner

«Equinor» er, ifølge Statoil «utgangspunktet for ord som «equal», «equality» og «equilibrium» - likhet, likeverd, likevekt og balanse, og «nor» som signaliserer et selskap som er stolt av sin norske opprinnelse, og ønsker å bruke dette aktivt i sin posisjonering» skriver selskapet i en pressemelding.

- I nesten 50 år har Statoil tjent oss vel som et flott navn. Men når vi ser fram mot de neste 50 åra, den globale energiomleggingen og hvordan vi utvikler oss som et bredt energiselskap, har det blitt naturlig å endre navnet vårt. Navnet Equinor beskriver vår opprinnelse, våre verdier og hva vi vil være i framtida, sier konsernsjef Eldar Sætre.

Prislappen for navnebyttet ligger på mellom 230 og 250 millioner kroner, ifølge Stavanger Aftenblad.

- Dette er et utgangspunkt. Men vi vil selvfølgelig gjøre mye for å holde kostnadene nede, sier han - og nevner for eksempel at de ikke vil bytte kjeledresser før de gamle er utslitte, sier Sætre til avisa.

En polsk hestemedisin

Det har ikke vært mangel på reaksjoner og kommentarer etter at navneendringen ble annonsert, og mange viser til at den første delen av det nye navnet «equi» er flertallsformen av latinske «equus» - eller «hest» på godt norsk.

På Twitter er det flere som påpeker at Equinor allerede er kjent som en polsk hestemedisin.

- Vi visste godt at equi kan tolkes i en betydning som har med hest å gjøre og vi var forberedt på at dette tema skulle komme opp, sier Glad Pedersen.

Statoil har også fått hyllest for navneforslaget. En av dem som er godt fornøyd med det nye navnet er omdømmeekspert Elizabeth Hartmann i Siste Skrik Kommunikasjon.

- Statoil har gjennom 50 år vært knyttet til oljevirksomhet, men det er åpenbart at vi ikke bare skal leve av olja framover. Navneendringen er omdømmebyggende, og jeg synes Statoil her framstår som et framtidsrettet og innovativt selskap, uttalte Hartmann til Dagbladet torsdag.

Navneforslaget skal tas opp på Statoils generalforsamling 15. mai, men det er allerede klart at regjeringen vil stemme for endringen. Det fastslår oljeminister Terje Søviknes (Frp) overfor NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!