Eldar Sætre:  Må overbevise aksjemarkedet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Eldar Sætre: Må overbevise aksjemarkedet. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Analytikerne skyr folke-aksjen

Salgsanbefalingene hagler. Meglerhusene frykter kursfall i Statoil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Nær halvparten av de 43 meglerhusene som dekker Statoil-aksjen, anbefaler nå sine kunder å selge aksjen. Ifølge Finansavisen er det snakk om det høyeste nivået på 11 år.

Frykter kursfall Estimater innhentet av Bloomberg viser at 19 av 43 meglerhus har en salgsanbefaling på Statoil. Dette tilsvarer 44 prosent av anbefalingene, noe som er det høyeste nivået siden 2004.

Totalt har 9 av 43 meglerhus en kjøpsanbefaling, som er nær den historiske bunnen som ble nådd tidligere i år.

Optimisten - Jeg merker at jeg er blant de få som er optimister, sier analytiker Kjetil Bakken i Carnegie til Finansavisen.  

Historisk sett har så vidt over halvparten av analytikerkorpset til enhver tid anbefalt sine kunder å kjøpe, mens salgsanbefalingene har vært i klart mindretall.  

Dyr aksje - Aksjen er dyr. Skal man forsvare dagens aksjekurs burde oljeprisen ligge på 85-90 dollar pr. fat, sier analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier til Finansavisen.  

Statoil-aksjen handles i dag til rundt 20 ganger estimert inntjening i år. Dette er historisk svært høyt, og de fleste analytikerne mener at kapitalmarkedet er for optimistisk med tanke på fremtidige oljepriser.  

Kampen om utbyttet Den største forskjellen mellom Olaisen og Bakken er at sistnevnte tror Statoil vil opprettholde utbyttenivået, til tross for at selskapet ikke er i stand til å finansiere utbyttene fra kontantstrømmen. Bakken tror heller ikke den økende gjeldsgraden vil true selskapets kredittrating.

Flere nyheter Kuttet prisen 18 mill. på luksusbolig
Tesla-gave lokker ikke boligkjøperne til Reitans villa
Reitan fikk ikke solgt - huset trekkes fra markedet
Selger slott med Tesla på kjøpet