- Anarki, drap, voldtekt og plyndring var oppspinn

Rapportene om kaoset i New Orleans etter orkanen var myter og overdrivelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Anarki, drap, voldtekt og plyndring. Slik var rapportene fra New Orleans etter at orkanen Katrina rammet det sørlige USA. Nå viser det seg at de fleste historiene var overdrivelser og oppspinn.

- Vi har ingen offisielle rapporter om drap. Og ingen rapporter om voldtekt eller seksuelle overgrep, sier politioffiser i New Orleans, Edwin P. Compass III, til New York Times

- Turister blir robbet og voldtatt, og gatene har drevet inn i anarki, sa Compass rett etter at orkanen rammet New Orleans.

Compass innrømmer nå at informasjonen han kom med var basert på annenhåndskunnskap, og sannsynligvis feil.

Frykt, ikke kriminalitet

Det viser seg at frykt hos befolkningen og ansvarlige myndigheter, førte til overdrevne rapporter om vold, kriminalitet og kaos. En rekke vandrehistorier oppsto, og ble referert av mediene.

Også Dagbladet refererte slike historier.

I tillegg ble det svært vanskelig å skaffe til veie riktig informasjon når infrastrukturen i byen brøt sammen. Strøm, telefon og veiforbindelser ble ødelagt av flommen som oppsto i kjølvannet av Katrina.

OVERDREVET OM VOLD OG KAOS: New Orleans ble oversvømmet etter at orkanen Katrina rammet det sørlige USA. Nå viser det seg at de fleste rapportene om anarki, massevoldtekt og drap etter orkanen var overdrivelser og vandrehistorier. Foto: Scanpix.
OVERDREVET OM VOLD OG KAOS: New Orleans ble oversvømmet etter at orkanen Katrina rammet det sørlige USA. Nå viser det seg at de fleste rapportene om anarki, massevoldtekt og drap etter orkanen var overdrivelser og vandrehistorier. Foto: Scanpix. Vis mer

- Situasjonen som oppsto i New Orleans kan sammenlignes med en krigssituasjon, sier professor i journalistikk, Rune Ottosen, til Dagbladet.no

Han mener vanlige journalistiske prinsipper blir vanskeligere å følge i den typen situasjoner.

- Det er veldig beklagelig når informasjonen blir gal i tilfeller som dette. Konkurransen i media kan føre til at journalister lar kildekritikken fare og gjør historiene større enn de egentlig er, mener Ottosen.

- Det er ekstra viktig å være kritisk til kilder i en slik situasjon, mener professoren.

Superdome

Situasjonen i idrettshallen Superdome, der 25 000 evakuerte mennesker bodde i seks dager, ble beskrevet som spesielt ille. Drap og voldtekter på barn, var noen av fortellingene som verserte.

Nå viser det seg at det var få tilfeller av kriminalitet.

Politibetjent i New Orleans-politiet David Benelli bodde i Superdome sammen med flere andre politimenn.

- Vi undersøkte alle påstander om voldtekter og overgrep mens vi var der. Veldig få av påstandene viste seg å stemme, vi gjorde to pågripelser for forsøk på seksuell trakassering, det er alt, sier han til New York Times.

I følge avisen er det mulig at man aldri får klarhet i nøyaktig hva som skjedde i de oversvømte bydelene i New Orleans. Grunnen er at så mange grunnleggende administrative systemer brøt sammen. For eksempel sluttet de fleste av de offisielle systemene for rapportering å fungere.

Svarte voldsmenn

Mediedekningen av Katrina har også tidligere blitt kritisert. Årsaken er at mediene skal ha fremstilt orkamnrammede med mørk hudfarge som «plyndrere», mens man beskrev hvite overlevendes handlinger som forsøk på å «finne» mat.

Medie-fremstillingen av de svarte orkanofrene har skapt debatt i USA. Flere kongressmedlemmer har anklaget de føderale myndighetene for rasisme. De reagerte på at så mange av de nødlidende i katastrofen var svarte.

- Hjelpen hadde nådd fram kjappere dersom det hadde vært flest hvite på TV-bildene, har det blitt hevdet.

SNIKSKYTTERE?: Politimenn jakter på snikskyttere etter å ha fått rapporter om at det ble avfyrt skudd mot befolkningen i New Orleans.
SUPERDOME: Den amerikanske nasjonalgarden ble satt inn for å opprettholde orden ved idrettsarenaen Superdome i New Orleans. 25 000 mennesker oppholdt seg der en uke etter at orkanen Katrina førte til oversvømmelse i byen. På tross av tidligere rapporter var det få tilfeller av vold og kriminalitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer