Anarki gir trygg trafikk

Europeiske byer kaster trafikkskiltene på dynga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Sju byer og regioner deltar i et EU-prosjekt der trafikkregler og -skilt fjernes fra gatene. Trafikkplanleggerne drømmer om gater uten påbud og forbud, der bilister og fotgjengere omgås fritt.

Vennlige tegn, nikk med hodet og øyekontakt skal erstatte forbud, påbud og skilt, skriver Spiegel.

Utopia er allerede virkelighet i nederlandske Makkinga. Byen med 1000 innbyggere har ingen trafikkskilt. Asfaltveier er erstattet med brostein som gjør at farten senkes betraktelig. Det er ingen stoppskilt eller andre trafikkskilt, ingen parkometre og heller ingen skillelinjer malt i gatene.

- De mange reglene i trafikken tar fra oss den viktigste evnen: evnen til å ta hensyn. Vi er i ferd med å miste vår evne til å oppføre oss sosialt ansvarlige, sier Hans Monderman, en nederlandsk trafikkguru, som står bak prosjektet.

Han mener menneskenes evne til å ta ansvar forsvinner når vi hele tida skal følge regler og påbud.

Bilister blir som barn

En av årsakene til det oppsiktsvekkende prosjektet er overreguleringen i europeisk trafikk. I Tyskland finnes det 648 gyldige trafikkskilt. Sentrumsgatene er overfylt med skilt som forteller deg hvor du skal parkere, hvor du kan skli og hvor du ikke har lov til å kjøre. 20 millioner skilt dekker tyske gater og veier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer