Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anarki i Bagdad

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Anarki har erstattet beinhardt diktatur i Bagdad, og den amerikanske invasjonsstyrken står maktesløs. Væpnede irakere skyter andre for å kare til seg bytte, og butikkeiere forskanser seg med våpen for å beskytte sine varer mot mobben. I går var det bare 15000 amerikanske soldater i Bagdad, en by på fem millioner innbyggere. De har nok med å ta seg av «noen tosker» som fortsatt yter motstand, for å bruke ordene til generalløytnant William Wallace - sjef for bakkekrigen i Irak. Den samme Wallace advarte tidligere i felttoget om at de hadde for få soldater, men for forsvarsminister Donald Rumsfeld var rask framrykking til Bagdad viktigere enn å oppfylle en okkupasjonsmakts forpliktelser.
  • Lov og orden er en av disse forpliktelsene en okkupant er pålagt ifølge folkeretten. Så langt har verken USA eller Storbritannia oppfylt sine forpliktelser. Tvert imot oppfordret britiske soldater i Basra til plyndring av regimets palasser og kontorer - for å «lette litt på trykket», som det het. Trykket lettet, og fortsatt er det kaos som regjerer gatene i Basra. Nå utspiller det samme seg i gatene i Bagdad i tiende potens, og det er vanlige folk og Iraks framtid som rammes. Sivile er ikke trygge for mobben noe sted i Bagdad. Det har kommet rapporter om at et barnesykehus er plyndret. En korrespondent så hvordan en sjåfør ble skutt, slept ut av bilen og etterlatt døende i gata mens overfallsmannen stakk av med bilen. Det er slike ting folkerettens krav til en okkupasjonsmakt er ment å forhindre, men som vi så før krigen, står ikke folkeretten høyt i kurs hos haukene i Pentagon.
  • Plyndringsorgien i Bagdad og de andre irakiske byene truer gjenoppbyggingen av Irak. Når offentlige kontorer blir ribbet for inventar, når sykehus blir ranet for medisiner, når FN-kontorer blir tømt, gjør det arbeidet med å etablere et nytt styre i landet enda vanskeligere. For hver dag som går, undergraves håpet om en noenlunde ordentlig overgang til det nye og frie Irak som president George W. Bush og statsminister Tony Blair personlig har lovet irakerne. Ansvaret for dette ligger utelukkende på de nasjoner som angrep Irak. Prisen for deres manglende vilje til å se lov og orden som en del av krigføringen, er det som alltid vanlige irakiske familier som betaler.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media