Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Anarki i dagligvarehandelen

TRONDHEIM (Dagbladet): I Trondheim er det høy temperatur i striden mellom politikere og kjøpmenn. Bunnpris og Rema 1000 bryter lukningsvedtektene i protest. Politikerne truer med å inndra retten til å selge øl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er salget av dagligvarer på bensinstasjonene som er årsaken til rabalderet.

Hvis du driver bensinstasjon - et supermarked med bensinpumpe - kan du holde åpent døgnet rundt, hele året.

Har du ingen bensin å selge, må du stenge butikken din kl. 20 på hverdager og kl. 18 på lørdager. Dessuten må du holde hviledagen hellig.

Bensin eller ikke

Slik er situasjonen i dagligvarehandelen i mange norske byer. Forskjellen mellom forretningene er prisene, antallet varer i hyllene - og dette: Selger du bensin, får du ikke selge alkoholholdig øl.

På søndag kan du fylle bensintanken i kirketida. På bensinstasjonen kan du også kjøpe melk og brød. Men å selge bare melk og brød - uten å ha bensin i vareutvalget - det får du ikke lov til.

Disse bestemmelsene krever politikerne at dagligvarehandelen skal respektere. I Trondheim gir flere kjøpmenn rett og slett blaffen. De er rasende på politikerne som ikke har greid å begrense vareutvalget på bensinstasjonene. De såkalte storkioskene kan nemlig selge så mange varer de bare vil.

Åpent på søndag

Bunnpris-kjeden startet krigen mot de kommunale åpningsvedtektene i Trondheim.

Flere av Bunnpris-forretningene er nå åpne på søndager og helt til kl. 22 på hverdager.

Rema 1000 følger etter, med slagordet «Åpent fra ni til ti - søndag har vi fri».

- Dagligvareforretningene er utrolig arrogante. Vi kan ikke tillate at de sterkeste bare tar seg til rette, sier ordfører Marvin Wiseth, som er havnet i strid med byens store kjøpmenn, Trond Lykke (Bunnpris) og Odd Reitan (Rema 1000).