Anbefaler å droppe Norge - og satse i Europa

Investeringsdirektør Stig Myrseth mener en supersykel i Norge er over.

ANBEFALER Å SATSE UTENFOR NORGE: Investeringsdirektør Stig Myrseth mener at en supersykel i Norge er over. Foto: Gediminas Zilinskas
ANBEFALER Å SATSE UTENFOR NORGE: Investeringsdirektør Stig Myrseth mener at en supersykel i Norge er over. Foto: Gediminas ZilinskasVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Nå er tiden inne for et sceneskifte, spår investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning.

Oslo Børs har det siste tiåret vært drevet av systematisk stigende oljepriser, men nå tror han supersykelen i råvaremarkedet er over.

Anbefaler Europa - minus Norge Med stagnerende priser kombinert med kostnadsinflasjon står råvarenæringene foran mer krevende tider.

- Fasen med særnorsk børsstyrke er over, slår Stig Myrseth fast.

Det neste tiåret mener han gevinstmulighetene for langsiktige investorer er best i Europa - utenom Norge.

- Verdensdelen har bak seg en grusom periode avkastningsmessig. Historien viser imidlertid at tiår med unormalt lav avkastning gjerne følges av tiår med ekstremavkastning, påpeker Myrseth.

Han er særlig positiv til Baltikum og Polen, og peker på lavt lønnsnivå, høyt utdannelsesnivå og svake fagforeninger. Og han mener at rammebetingelsene for næringslivet i denne regionen er ualminnelig gode.

Han mener også at timingen nå er god.

- Økonomiene kan vokse betydelig før overopphetning og flaskehalser blir noe tema, sier Myrseth.

Brokete for vekstmarkeder Han karakteriserer bildet som brokete for vekstmarkedene fremover.

- Den sterke utviklingen etter årtusenskiftet skyldes den gunstige miksturen av robust vekst kombinert med fallende risikopremier. Disse faktorene vil neppe gjenta seg, skriver Myrseth.

Han peker på at risikopremiene allerede er på vestlige nivåer samtidig som økonomiene står overfor betydelige sykliske og strukturelle utfordringer.

- BRIC-landene viser faretruende symptomer på overoppheting etter et tiår med halsbrekkende ekspansjon, fortsetter Myrseth. Han peker på India som sliter med ti prosent inflasjon og store underskudd på handelsbalansen, mens Kina febrilsk forsøker å kjøle ned et overopphetet boligmarked.

Kinas kinkige dilemma Myrseth er heller ikke oppmuntret over de siste makrotallene fra verdens nest største økonomi.

- Årsveksten i kinesiske boligpriser er den høyeste på minst åtte år, samtidig som økonomien for øvrig er lunken. Dette skaper et vanskelig dilemma. Skal pengepolitikken strammes inn for å stagge boligmarkedet eller skal man gi gass for å styrke konjunkturene? spør han.

Han mener at om BRIC-skal landene opprettholde den sterke ekspansjonstakten vil det kreve strukturelle tiltak.

- De rådende vekstmodellene er utdaterte, og den omfattende korrupsjonen må bekjempes, sier han.