Anbefaler å koke drikkevannet i Oslo

Torsdag kveld går Oslo kommune ut med en kokeanbefaling for personer i området Etterstad og Teisen i Oslo. Dette skjer etter at det er blitt gjort funn av parasitten Giardia.

KOKEANBEFALING: Oslo kommune anbefaler å koke drikkevannet i området Etterstad og Teisen. Foto: Oslo kommune
KOKEANBEFALING: Oslo kommune anbefaler å koke drikkevannet i området Etterstad og Teisen. Foto: Oslo kommune Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kveld opplyser Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune at de har gjort funn av parasitten Giardia ved ett av deres faste prøvepunkter. Dermed går de ut med en anbefaling om at alle i området Etterstad og Teisen koker drikkevannet.

- Dette rammer omkring 8000 personer, som anbefales å koke drikkevannet sitt gjennom helga. Funnet ble gjort i forbindelse med rutinemessige vannprøver som tas fra målepunktet i hele vannettet, sier kommunikasjonssjef Kjetil Bjørnsrud til Dagbladet.

Bjørnsrud opplyser at kokeanbefalingen blir utstedt i påvente av svar på nye prøver av drikkevannet.

Frykter lokal forurensing

Seinest for fire uker siden ble forrige kokeanbefaling sendt ut i samme område. Den gang var kokeanbefalingen forårsaket av funn av Clostridium perfringens.

I pressemeldingen skriver Vann- og avløpsetaten at «dagens funn sett i sammenheng med tidligere funn, tyder på at vi har en lokal forurensing. Ingen andre prøvepunkt i byen indikerer forurensing.»

Ifølge Lommelegen kan parasitten Giardia overleve i vannkilder i uker til måneder. Parasitten smitter gjennom mat og drikke som er forurenset med biter av avføring fra dyr eller mennesker.

Symptomer

Undersøkelser viser at parasitten relativt ofte finnes i norske drikkevann, men da i små mengder som gjerne ikke gir sykdom, ifølge Lommelegen. Symptomene på smitte kan være vanntynn diaré, magekramper, kvalme eller luftoppstøt med råtten lukt.

I en artikkel om vannbårne utbrudd i Norge skriver Folkehelseinstituttet at vi de siste tiåra bare har hatt et fåtall av større utbrudd. Samtidig nevner de Giardiautbruddet i Bergen i 2004, hvor omkring 6000 mennesker ble syke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer