Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stor kortsvindel:

Anbefaler å sperre bankkortet til 35 000 nordmenn

- Det er snakk om en svindel for millionbeløp.

SVINDEL: Flere nordmenn kan være utsatt for svindel. Nå ber bankene nordmenn om å sperre bankkortene sine. Foto: Marcus Ericsson / TT
SVINDEL: Flere nordmenn kan være utsatt for svindel. Nå ber bankene nordmenn om å sperre bankkortene sine. Foto: Marcus Ericsson / TT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke ble kjent at flere nordmenn kan være utsatt for svindel. Totalt 45 000 norske betalingskort har blitt anvendt på samme utenlandske nettbutikk siden starten av 2015. Antallet inkluderer også 10 000 kort som er utløpt eller sperret.

Nets er leverandør av digitale betalingstjenester i Norden. De jobber nå med å informere banker og anbefaler at de sperrer og skifter ut kort som er brukt på nettstedet, for å forhindre flere misbruk. Nets ønsker ikke å oppgi hvilken nettbutikk det gjelder, ifølge NRK.

– Det er snakk om svindel for millionbeløp, så det er en svært omfattende sak, sier kommunikasjonssjef i Nets, sier Stein-Arne Tjore til NRK.

Kortselskapene bør undersøke

I en nyhetsmelding på nettsiden til Nets står det at kortselskaper som for eksempel Visa og MasterCard har ansvaret for å følge opp og undersøke mistankene mot nettbutikken.

- Vi har ikke noen tall på hvor mange som er berørte, så det har vi ingen kommentar til foreløpig, sier pressekontakt Tor Asbjørn Hegge til Dagbladet.

Hovedorganisasjonen for finansnæringen i Norge, Finans Norge, råder kortholdere til å være årvåken og ikke dele kortinformasjonen sin med utrygge nettsteder. Informasjonsdirektør, Tom Staavi, mener som Nets at det bør være kortselskapene som vet hvilken butikk det er snakk om og som må undersøke mistanken videre. Men synes det er for tidlig å gå ut med navnet på nettbutikken.

- Det er litt for tidlig å si om man børe offentliggjøre nettbutikken. Her må vi vente på mer informasjon. Men omfanget av berørte kunder får meg til å tro at dette er en stor internasjonal nettbutikk, sier Staavi.

Kontaktet 5000 kunder

I Nordea har de kontaktet 5000 kunder for å forhindre at de blir svindlet av den internasjonale nettbutikken. Kundene vil få beskjed om at deres kort vil bli erstattet. Ingen av kundene deres har blitt berørt av svindelen ennå, men pressesjefen i banken, Christian Steffensen, forsikrer om at kundene ikke bør bekymre seg.

- Uansett er man sikret i forhold til å lide tap, ettersom kundene våre er forsikret mot slik svindel, forklarer Steffensen til Dagbladet.

100 000 i Danmark

Siden det er snakk om et internasjonalt nettsted er det usikkert hvor stort omfanget faktisk er. Ifølge danske TV2, er dette den største kortsvindelsaken i Danmark noensinne, hvor 100 000 kan få sperret kortet.

Det er ikke sikkert at kortene har blitt misbrukt ennå, men bankene ønsker likevel å sperre kortene.

- Nets har de seneste ukene konstatert en stigende misbruk av utstedte betalingskort og at en større mengde kortopplysninger har havnet i feil hender, skriver de på nettsiden sin.