Anbefaler å utsette trinn 4

Helsedirektoratet anbefaler Helse- og omsorgsdepartementet å utsette trinn 4 i gjenåpningsplanen. Folkehelseinstituttet anbefaler å tilby personer født i 2006 til 2008 én vaksinedose.

UTSETTELSE: Helsedirektoratet anbefaler å utsette overgang til trinn 4 i gjenåpningsplanen. Foto: Ali Zare / NTB
UTSETTELSE: Helsedirektoratet anbefaler å utsette overgang til trinn 4 i gjenåpningsplanen. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 66.49% Første dose: 76.19%

Torsdag formiddag publisert Helsedirektoratet sin faglige vurdering om videre gjenåpning, hvor de anbefaler Helse- og omsorgsdepartementet om å utsette å gå over til trinn 4 i gjenåpningsplanen.

«Den overordnede målsettingen nå er å begrense smittespredningen og holde sykdomsbyrden lav inntil 90 prosent av befolkningen som er 18 år og eldre er vaksinert med to doser. Det er en ambisjon at dette er gjennomført innen 4-6 uker», skriver Helsedirektoratet og fortsetter:

«Helsedirektoratet anbefaler regjeringen å utsette trinn 4 inntil andelen fullvaksinerte er vesentlig høyere enn i dag».

IKKE OVER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener vi ikke kan slappe av helt ennå på grunn av den økte smitten i landet. Video: Dagbladet TV. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Tredje dose

Helsedirektoratet anbefaler heller ikke å gjøre endringer i innholdet i trinn 3 eller 4 på nåværende tidspunkt, men anbefaler imidlertid at det åpnes for at flere personer kan være til stede på arrangementer hvor det brukes coronapass og faste tilviste plasser.

De ber også om en snarlig utredning av en tredje vaksinedose.

«Flere land tilbyr nå sine innbyggere en tredje vaksinedose. På bakgrunn av utviklingen, anbefaler Helsedirektoratet at HOD ber om en snarlig utredning av en eventuell tredje vaksinedose også i Norge».

Vaksinasjon

I tillegg har Folkehelseinstituttet publiser sine faglige vurderinger omkring vaksinering av barn mellom 12 og 15 år. De anbefaler at barn født i 2006 til 2008 får tilbud om én vaksinedose i første omgang. Dette fordi de mener at det gir den beste individuelle nytte-ulempe-avveiningen.

«Ved et slikt tilbud vil ungdommen redusere sin egen risiko for alvorlig sykdom, og også redusere risiko for den sjeldne, men alvorlige bivirkningen myokarditt, som først og fremst ses etter andre dose».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer