ANBEFALER LANGSIKTIGHET: - Hvis kunden bytter fond ut fra hvem som har hatt best avkastning det siste året er det stor risiko for å bomme systematisk, sier Rune Selmar, adm. direktør i Odin Fondene. Foto: Iván Kverme. 
ANBEFALER LANGSIKTIGHET: - Hvis kunden bytter fond ut fra hvem som har hatt best avkastning det siste året er det stor risiko for å bomme systematisk, sier Rune Selmar, adm. direktør i Odin Fondene. Foto: Iván Kverme. Vis mer

Anbefaler aksjesparerne å ha is i magen

– Aksjesparekontoordningen kan faktisk føre til lavere avkastning for sparerne, sier Rune Selmar, adm. direktør og investeringsdirektør i Odin Fondene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): – Tusenvis av våre kunder har meldt sin interesse for oppdateringer om aksjesparekonto, sier Bengt Olav Lund, direktør for sparing i DNB til Finansavisen.

– Vi får en del spørsmål, først og fremst fra kunder som lurer på når de kan opprette en slik konto, sier han til avisen.

Det kan imidlertid ikke DNB svare klart på. Først må regelverket på plass, men banken lover å tilby aksjesparekonto så snart regelverket tillater det.

– Vi har som mål å gjøre sparing så enkelt som mulig, og er derfor svært positiv til aksjesparekonto, fordi det gir kundene et økt incentiv til å spare både i fond og i enkelt-aksjer på en enklere måte, sier Lund til Finansavisen.

Kortsiktighet

Selv om de endelige reglene ennå ikke er klare, er ordningen allerede vedtatt i Stortinget. Og den er blitt møtt med jubel både fra bransjen og fra private sparere.

En av fordelene med aksjesparekontoen er at det er enklere for fondseiere å selge seg ut av et fond og investere pengene i et annet, ettersom gevinsten ikke vil bli beskattet før avkastningen tas ut av aksjesparekontoen.

Rune Selmar, adm. direktør og investeringsdirektør i Odin Fondene, tror imidlertid at faren er at sparerne kan bli altfor kortsiktige, og bytte fond for hyppig.

– Hvis to like gode forvaltere velger hver sine selskaper, er det min erfaring at den ene av dem i en periode vil få relativt mange selskaper som slår inn med positiv utvikling samtidig, sier Selmar til Finansavisen.

Likt over tid

– Fondet vil dermed få en formidabel avkastning det ene året, før det begynner å lugge og avkastningen bremser opp. For den andre forvalteren vil situasjonen være stikk motsatt. Hos ham vil det lugge litt i begynnelsen, før den positive utviklingen slår inn og avkastningen øker.

– Men over tid vil disse fondene ha lik avkastning, sier Selmar til avisen.

– Utfordringen er at hvis kunden bytter fond ut fra hvem som har hatt best avkastning det siste året, er det en stor risiko for å bomme systematisk, sier han.

– Derfor anbefaler vi alltid kundene å være langsiktige i valg av fond.

Flere økonominyheter

BW Offshore opplever økt aktivitet, men ser fortsatt utfordrende marked
BW LPG venter fortsatt nedadgående press på ratene
Anbefaler kjøp av 9 aksjer