Kongresskomiteen har gransket stormingen av Kongressen i USA i halvannet år, og holdt mandag sin siste offentlige høring i saken.
Der landet de enstemmig på at Trump bør siktes for følgende punkter, for sin rolle i stormingen:
- For å ha hindret offentlig prosedyre
- For bedrageri mot USA
- For å ha forklart seg falskt
- For å ha oppildnet eller bidratt til opprør
Komiteen mener Trump tok del i en sammensvergelse for å omgjøre resultatet av presidentvalget i 2020, ifølge sammendraget i den avsluttende rapporten.
Historisk beslutning
Komiteen, bestående av medlemmer av Representantenes hus, kan ikke selv beslutte at det skal reises straffesak mot Trump. De har nå kommet med en anbefaling til justisdepartementet, som skal vurdere det spørsmålet.
Det er likevel en historisk beslutning fordi en liknende anbefaling aldri har blitt fremmet mot en tidligere president, forteller førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo (UiO), Sofie Høgestøl, til Dagbladet.
- Komiteen har konkludert med at de mener de har funnet bevis for at Trump kan etterforskes for en rekke straffbare forhold i forbindelse med 6. januar-stormingen, sier hun.

Høgestøl presiserer at 6. januar-komiteen er en politisk komité nedsatt i Kongressen - ikke en del av amerikanske påtalemyndigheter.
Justisdepartementet som nå skal ta stilling til anbefalingen, har fra før utnevnt en spesialetterforsker, Jack Smith, som gransker flere ulike anklager mot den tidligere presidenten.
Politisk distanse
Justisminister Merrick Garland oppnevnte Smith for å beskytte departementet mot anklager om at de politiserer granskingen etter at Trump kunngjorde at han vil stille som president i 2024.
Høgestøl tror Garland vil forsette denne taktikken nå.
- Jeg tror de fleste tenker at det ikke vil komme noe svar fra justisdepartementet på komiteens oppfordring. Garland er også tidligere dommer, forklarer hun.
Hun er spent på hvordan Trump nå vil svare på både nedsettelsen av spesialetterforsker Smith og 6. januar-komiteens anbefaling.
- Trump har riktignok vært gjennom en spesialetterforskning før - uten å bli tiltalt. Hva han tenker om dette, gjenstår å se. Jeg er spent på om han vil svare på de konkrete punktene komiteen har lagt fram, sier USA-eksperten.
- Uskikket
Trump har - som nevnt - sagt at han ønsker å stille til valg igjen om to år. Hans partifelle Liz Cheney, som er nestleder for granskningskomiteen, synes neppe det er en god idé.
- Han er uskikket for ethvert offentlig embete, sa Cheney under den siste høringen mandag.
Hun viste til at Trump ikke grep inn da en mengde av hans tilhengere stormet kongressbygningen 6. januar 2021.
Mens mange andre republikanere fortsatt støtter Trump, er Cheney en av hans argeste republikanske kritikere i Kongressen.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!