Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Anbefaler foreldre å holde barna inne av frykt for bjørn

Jaktlag har fått i oppdrag å skyte to bjørner i Karasjok i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statens naturoppsyn har fått i oppdrag å skyte to bjørner i Karasjok etter at en bjørn ble skadet i en påkjørsel ved Gamehisnjarga ved den finsk-norske grensa i går kveld.

Den andre bjørnen er uskadet, men har blitt observert midt i et boligfelt på Svenskebakken omtrent samtidig som påkjørselen.

- Bjørnen stakk Operasjonsleder i Øst-Finnmark politidistrikt, Sølve Johansen, sier til Dagbladet at den skadede bjørnen ble truffet av bilen i front- eller sidepartiet i går kveld i 21-tiden. 

- Bjørnen ble påkjørt og stakk videre. Vi har ingen informasjon om den halta eller ikke. Begge bjørnene befinner seg i Karasjok kommune.

Det var en finsk kvinne som kjørte langs riksvei 92 mot Finland da sammenstøtet med bjørnen skjedde. Ifølge operasjonsleder Johansen skal et jaktlag i dag lete etter bjørnene.

- Når et dyr er skadet kan det være farlig, sier han videre.

Bor ved boligfeltet Terje Isaksen fra Kautokeino jobber med å veie elg skutt av de 55 jaktlagene i kommunen. Han bor et par hundre meter fra boligfeltet hvor brunbjørnen ble observert i går.

Sjøl om det er første gangen han har hørt om bjørn sett i boligfelt i kommunen, har det lenge vært kjent at en bjørn holder til i området rundt Svenskebakken.

- Det er ekkelt å sende ut unga når det mørkt nå. Flere på Facebook anbefaler folk å holde barna inne etter mørkets frambrudd, sier han.

- Vi får håpe bjørnene blir skutt i løpet av dagen.

- Flere bjørn enn estimert Isaksen har også ansvaret for å videresende bjørneavføring som funnet av jaktlagene til Fylkesmannen. Han mener jaktlagene ikke tar denne oppgaven på alvor, og at bjørnebestanden derfor er høyere enn det Fylkesmannen mener basert på DNA-prøver av de få ekskrementene som blir rapportert inn. 

- Jeg tror ikke denne bjørnen kom inn i boligfeltet fordi den var sulten, men fordi noen var heldig og så den. Det er ikke bare to bjørn her, det er mange flere.

Likevel er det svært sjeldent at det oppstår konflikter mellom bjørn og menneske, forrige gang en bjørn angrep og skadet en person var for 45 år siden, forteller Isaksen.

Ifølge NTB har norsk politi har varslet finsk politi, samt naturoppsynsmyndighetene der, i tilfelle bjørnen tar seg over grensen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media