Faglig grunnlag

Anbefaler full skjenkestopp

Dette er helsemyndighetenes faglige vurderinger og anbefalinger til regjeringen.

STRAMMER INN: Jonas Gahr Støre la mandag 13. desember frem nye tiltak for å bremse smittespredningen av coronaviruset, og da spesielt omikronvarianten. Video: Regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Mandag ettermiddag har Helsedirektoratet publisert sitt faglige grunnlag knyttet til nye smitteverntiltak i Norge.

Det faglige grunnlaget er en oversikt over vurderinger og anbefalinger om covid-19 til regjeringen fra Helsedirektoratet i samarbeid med Folkehelseinstituttet (FHI).

Hva regjeringen beslutter seg for å gjøre vil bli klart på pressekonferansen klokka 20.

Helsedirektoratet og FHI har separate vurderinger.

I rapporten går det fram at de anbefaler følgende:

Arrangementer og serveringssteder:

 • Nasjonal skjenkestopp og anbefaling om redusert lydnivå på serveringssteder.
 • Å anbefale å avlyse og utsette alle private sammenkomster men med forbud om å samle mer enn 20 personer og maksimalt 50 personer ute. De anbefaler fortsatt inntil 50 i begravelser og bisettelser.
 • FHI anbefaler å innføre forbud mot å samle mer enn 20 personer uten faste tilviste plasser og inntil 20 med faste, tilviste plasser på arrangementer innendørs.
 • FHI anbefaler å vurdere stenging av fornøyelsesparker, lekeland, badeland, spaanlegg, hotellbasseng, bingo og spillehaller.

Idrett:

 • Treningssentre og svømmehaller bør kunne holdes åpne med smittevernfaglig forsvarlig drift, men redusert gruppestørrelse på gruppetimer eller om treningssentre og svømmehaller bare bør holdes åpent for individuell trening kan vurderes.
 • Ved trening med høy intensitet bør det tilrettelegges for to meters avstand mellom personer.
 • Opptrening, rehabilitering og tilbud for grupper med særskilte behov bør holdes åpent.
 • Toppidrett utøves som normalt, med noe begrensninger.

Barn og unge:

 • Opprettholde jevnlig testing i skoler fra første klasse, og at kommunene må ha beredskap for også å kunne tilby tester til barnehager. Dette gjelder også ansatte i barnehager og skoler.
 • Gruppestørrelse for organiserte fritidsaktiviteter for barn og unge må justeres etter lokalt nivå i trafikklysmodellen i skoler.
 • Å innføre et nasjonalt gult nivå i barnehager og barneskoler. Vurdere rødt nivå i områder med mye smitte, og der det er omfattende kontaktreduserende tiltak i samfunnet.

Studenter:

 • Universiteter og høyskoler bør så raskt som mulig innføre undervisning i mindre grupper og mer digital undervisning.
JULEFEIRING: Jonas Gahr Støre kom med en klar beskjed før årets julefeiring. Video: Regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Skjenkestopp betydelig smitteverneffekt

Skjenkestopp vurderes å ha en betydelig smitteverneffekt, kommer det fram i rapporten. Videre skriver de at det er høy smitterisiko knyttet til arrangementer med alkoholservering, spesielt på private sammenkomster det gjestene kjenner hverandre og mingler.

Å begrense antall kontaktpunkter, redusere mobilitet og unngå større forsamlinger har stor smitteverneffekt fordi smitterisikoen vurderes å være særlig høy i festlige lag, skrive de.

- Svært alvorlig

De skriver at situasjonen nå er svært alvorlig.

- Det haster med å bremse epidemien med betydelige tiltak og mer vaksinasjon slik at ikke omikronvarianten forårsaker en epidemibølge som gir enorm sykdomsbyrde og fullstendig overbelaster helsetjenesten, skriver Helsedirektoratet.

De svært usikre på om tiltakene som foreslås i er tilstrekkelig til å forsinke utbredelsen av omikron og få ned smittetallene med delta tilstrekkelig raskt, kommer det fram.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer