Anbefaler generell bevæpning:
- Hører ikke hjemme

Både SV og Venstre reagerer på at flertallet i ekspertutvalget mener vi bør gå inn for en generell bevæpning i Norge. De frykter for tilliten til politiet.

KRITISK: Justispolitisk talsperson i SV, Andreas Sjalg Unneland. Foto: Terje Pedersen / NTB
KRITISK: Justispolitisk talsperson i SV, Andreas Sjalg Unneland. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Generell bevæpning hører ikke hjemme i Norge, sier justispolitisk talsperson i SV, Andreas Sjalg Unneland, til Dagbladet.

Mandag ettermiddag ble det kjent at ekspertutvalget som har sett på politiets bruk av maktmidler, foreslår en generell bevæpning av politiet.

Klokka 14 ble rapporten overlevert justisminister Emilie Enger Mehl, som har bestilt rapporten.

Utvalget er samtidig splittet i saken, men flertallet ønsker at politiet på generell basis skal bære våpen.

- Viktig for tillit

Sjalg Unneland mener det ikke er behov for en generell bevæpning i Norge, og at det både øker risikoen for skarpe situasjoner og undergraver tillitsforholdet mellom politi og folk.

- Jeg tror også at forkjemperne for dette undervurderer hvor stor en endring i samfunnet det faktisk er å ha permanent bevæpnet politi, sier han til Dagbladet.

- Politiet løser de alle fleste sakene sine ubevæpnet. Våpen på hofta kan få politiet til å løse oppgaver med våpen som de ellers ville ha løst uten våpen.

Han påpeker at vi i dag har både punktbevæpning og framskutt lagring i bil.

- Det har vist seg å være gode løsninger. At vi ikke har generell bevæpning i Norge, er viktig for å bygge tillit og sørge for at situasjoner alltid løses med minst mulig maktbruk.

- Overrasket

Justispolitisk talsperson i Venstre, Ingvild Wetrhus Thorsvik, sier hun er overrasket over flertallets konklusjon all den tid mandatet har vært begrenset til å se på perioden fra 2017 - 2021.

- OVERRASKET: Justispolitisk talsperson i Venstre, Ingvild Wetrhus Thorsvik, har ikke endret mening etter å ha lest dagens rapport. Foto: Javad Parsa / NTB
- OVERRASKET: Justispolitisk talsperson i Venstre, Ingvild Wetrhus Thorsvik, har ikke endret mening etter å ha lest dagens rapport. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

- Mindretallet slår nemlig fast at det ikke har vært en negativ kriminalitetsutvikling eller utvikling i terrortrusselnivået i denne perioden, sier hun til Dagbladet.

Hun peker også på at rapporten konkluderer med at avvæpningsplikten ofte ikke blir overholdt, og mener det gir ytterligere grunn til bekymring over en generell bevæpning.

Hun har ikke endret standpunkt etter å ha lest dagens rapport og mener sivile vil bli preget dersom man går inn for å endre reglene i Norge.

- Venstre er av den oppfatning at ordningen vi har i dag balanserer hensynene godt. De argumentene som taler mot, er viktige. Det er viktig at alle skal kunne ta kontakt med politiet, og det vil bli vanskeligere å gjøre dersom politiet alltid går med et våpen på hofta. I tillegg kan det vanskeliggjøre politiets forebyggende arbeid og det kan øke og tilspisse konflikter. Så Venstre er svært negative til dette, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer