Anbefaler kjøp av forsvarsaksjer

- Det er ikke bare i Europa at forsvarsbevilgningene er på vei opp, understreker investeringsdirektør Stig Myrseth.

TØFFERE TIDER: Investeringsdirektør Stig Myrseth tror på økt aktivitet i forsvarssektoren. Foto: Brian Cliff Olguin.
TØFFERE TIDER: Investeringsdirektør Stig Myrseth tror på økt aktivitet i forsvarssektoren. Foto: Brian Cliff Olguin.Vis mer

(Hegnar.no): Donald Trumps uforutsigbarhet gjør at Europa ikke lenger kan ta amerikanske sikkerhetsgarantier for gitt. I den siste ukerapporten fra Dovre Forvaltning slår investeringsdirektør Stig Myrseth fast at en tiltakende anarkistisk verdensorden øker sannsynligheten for mellomstatlige konflikter. Det skaper gode rammebetingelser for forsvarssektoren.

Våpenfornyelse

- Det er ikke bare geopolitikk som understøtter den gryende supersykkelen i forsvarssektoren. En annen drivkraft er behovet for våpenfornyelse. Storparten av dagens arsenaler stammer fra slutten av den kalde krigen og er teknologisk utdaterte, skriver Myrseth.

Investeringsdirektøren minner om at bærebjelken i europeisk forsvar, de tyske Leopard 2-tanksene og F-16-flyene, ble introdusert for over 40 år siden. Det står ikke stort bedre til i USA. De amerikanske M1 Abrahams-tanksene feirer i disse dager 40-årsjubileum, mens snittalderen for de amerikanske hangarskipene er på 44 år.

- Selv om disse våpensystemene har blitt oppgradert flere ganger, er det grenser for hvor mye en gammel gris kan sminkes opp, slår Myrseth fast.

Økt spenning

En annen gunstig geopolitisk trend er at spenningene øker i flere havområder. Tenk Sør-Kina-havet, Persiagulfen, Østersjøen, Middelhavet og Svartehavet. Dette er godt nytt for forsvarsindustrien ettersom krigføring til sjøs er langt mer kapitalintensivt enn for eksempel geriljakriger i jungelen.

- Det er ikke bare i Europa at forsvarsbevilgningene er på vei opp. Det viktigste vekstmarkedet for forsvarsmateriell er Øst-Asia. Kina ruster kraftig opp og truer i økende grad USAs posisjon som verdens ledende supermakt. Den økende kinesiske militærmakten sammen med omstridte grenselinjer til havs har utløst et våpenkappløp i hele Asia, skriver Myrseth.

Så hva skal man satse på?

Myrseth mener europeiske forsvarsaksjer framstår som særlig attraktive ettersom vår verdensdel har underinvestert i materiell i flere tiår og har et godt stykke opptil to prosent-målet. I tillegg er de lavere priset enn amerikanske.

- Her kan nevnes at både Kongsberg Gruppen og SAAB er langsiktige kjøpskandidater. Begge selskapene har en betydelig eksponering mot sjø og luft, mens for eksempel tyske Rheinmetall har 80 prosent av omsetningen sin på landsiden, avslutter Myrseth.

Andre økonominyheter:
Her er Jan Petter Sisseners favorittaksjer
Analytiker spår kursoppgang – anbefaler kjøp