Coronaviruset

Anbefaler lockdown før og etter påske

I et brev til landets helsemyndigheter tar smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen til orde for 14 dagers nedstenging av Norge både før og etter påskeferien.

ALARMIST: Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen er sterkt kritisk til myndighetenes corona-strategi. Her forteller hun hvorfor fra sitt eksil i hjembygda Lom. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Helsemyndighetene bekymrer seg for utviklingen av pandemien, men anbefaler fremdeles smitteverntiltak som ikke har hatt god nok effekt, skriver smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen i et debattinnlegg i Dagbladet tidligere denne uka.

Professor Bjørg Marit Andersen er tidligere avdelingsoverlege og smittevernlege ved OUS Ullevål.

Onsdag sendte hun brev til norske helsemyndigheter hvor hun kommer med sine anbefalinger om hvordan Norge nå bør møte den vanskelige smittesituasjonen de muterte virusvariantene har satt landet i.

«Jeg tror at den billigste løsningen for hele samfunnet er et planlagt opplegg for hvordan å takle pandemien i perioden mars-mai, og at befolkningen forberedes på dette», skriver Andersen.

Lockdown

Professoren foreslår følgende tiltak:

  • Full lockdown to uker før påske med komplette smitteverntiltak (munnbind i offentlige rom, to meters avstand, begrenset forsamling, etc.).
  • Deretter åpning for en god påskeferie innenlands med forsterkede tiltak som bruk av munnbind, avstand på minst to meter og kohorter som i jula. Det frarådes reiser til smitteutsatte områder.
  • Deretter en planlagt lockdown i to uker etter påske for å stoppe eventuell spredning fra påsken.

- Jeg snakker om en skikkelig nedstenging som vi hadde 12. mars i fjor. Som den gang må to-metersregelen praktiseres, og denne gangen må det også være munnbindpåbud. Grensenedstenging må vi nok opprettholde i lang til fremover, sier Bjørg Marit Andersen til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.