Coronaviruset

Anbefaler lockdown før og etter påske

I et brev til landets helsemyndigheter tar smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen til orde for 14 dagers nedstenging av Norge både før og etter påskeferien.

ALARMIST: Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen er sterkt kritisk til myndighetenes corona-strategi. Her forteller hun hvorfor fra sitt eksil i hjembygda Lom. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

Helsemyndighetene bekymrer seg for utviklingen av pandemien, men anbefaler fremdeles smitteverntiltak som ikke har hatt god nok effekt, skriver smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen i et debattinnlegg i Dagbladet tidligere denne uka.

Professor Bjørg Marit Andersen er tidligere avdelingsoverlege og smittevernlege ved OUS Ullevål.

Onsdag sendte hun brev til norske helsemyndigheter hvor hun kommer med sine anbefalinger om hvordan Norge nå bør møte den vanskelige smittesituasjonen de muterte virusvariantene har satt landet i.

KRITIKER: Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen har gjennom hele pandemien hatt et kritisk blikk på myndighetenes håndtering av coronakrisa. Foto: Lars Eivind Bones
KRITIKER: Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen har gjennom hele pandemien hatt et kritisk blikk på myndighetenes håndtering av coronakrisa. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

«Jeg tror at den billigste løsningen for hele samfunnet er et planlagt opplegg for hvordan å takle pandemien i perioden mars-mai, og at befolkningen forberedes på dette», skriver Andersen.

SYTING: Torsdag 4. mars holdt presidenten i Brasil en kontroversiell tale der han ba det brasilianske folket om å slutte å syte over coronapandemien. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Lockdown

Professoren foreslår følgende tiltak:

  • Full lockdown to uker før påske med komplette smitteverntiltak (munnbind i offentlige rom, to meters avstand, begrenset forsamling, etc.).
  • Deretter åpning for en god påskeferie innenlands med forsterkede tiltak som bruk av munnbind, avstand på minst to meter og kohorter som i jula. Det frarådes reiser til smitteutsatte områder.
  • Deretter en planlagt lockdown i to uker etter påske for å stoppe eventuell spredning fra påsken.

- Jeg snakker om en skikkelig nedstenging som vi hadde 12. mars i fjor. Som den gang må to-metersregelen praktiseres, og denne gangen må det også være munnbindpåbud. Grensenedstenging må vi nok opprettholde i lang til fremover, sier Bjørg Marit Andersen til Dagbladet.

SVARER IKKE: På spørsmål om hva Høie tenker om statssekretærens involvering i debatten mellom Molde og Oslo i coronahåndteringen, nekter starsråden å svare. Video: Regjeringen.no Vis mer

- Folk er lei

Smittevernprofessoren mener folk er utkjørt av nedstenging som ad hoc-løsning når krisa er et faktum.

Dette vil hun altså møte med forutsigbarhet og foreslår derfor planlagt nedstenging nå i to uker før påske, samt 14 dager nedstenging etter påske.

- Vi kan nok regne med en viss oppblomstring etter påske, men det er viktig at folk får en ferie, med anledning til å trekke pusten. Folk er lei nå, og vil ha litt fri, tror Andersen.

Smitteverneksperten påpeker at 14 dagers karantene vil redusere smittetrykket sterkt , og nå mener hun det er essensielt å få reproduksjonstallet R under 1.

VELDIG SYK: Svenske Dennis (16) fikk følgesykdommen MIS-C etter at han hadde hatt en mild form for corona. Video: Expressen Vis mer

Hyttepåske

Hun mener folk kan dra på hytta i påsken.

- Og så kan de kanskje bli værende på hytta etter påske og ha hjemmekontor derfra i 14 dager når samfunnet på nytt stenges ned.

I brevet til helsemyndighetene skriver Andersen at «vi trenger alle påskeferien på ett eller annet vis».

Hun mener det ikke har så stor betydning om vi feirer påske hjemme, på hytta eller andre steder i landet, så lenge folk unngår å reise til områder med smitteutbrudd.

Professor i sosialmedisin og epidemiologi ved NTNU, Steinar Westin, mener Norge nå bør gjøre som Finland, som planlegger kraftig nedstenging fra 8. mars.

Det foregår store demonstrasjoner mot coronarestriksjonene i København lørdag kveld. Foto: Ritzau / Twitter Vis mer

- Haster

- Slik situasjonen er nå, ser jeg ingen annen mulighet. Finland har 30-40 prosent mer smitte enn oss akkurat nå, men vi er også på vei dit i en rasende fart. Stenger vi ned nå, vil vi rekke det innen påske, sier Westin.

Professoren sier påsken ikke er smittefarlig i seg selv.

- Det er ikke feriereisene, men de muterte virusvariantene som forårsaker problemene vi står i. Får vi ikke ned smittetrykket nå, kan vi ende opp i en situasjon langt verre enn det helsevesenet kan håndtere. Og nå haster det litt, altså, sier Westin og legger til:

- Mitt råd til helsemyndighetene er derfor som følger: Gjør som finnene, start 8. mars og klem til! Jeg tipper regjeringen går med slike tanker nå, men frykter at det blir litt halvveis.

ETT MINUTTS STILLHET: USA har passert 500 000 coronadødsfall, så i natt natt ble det holdt en minnemarkering. Video: AP / NTB. Foto: Evan Vucci / AP. Vis mer

- Følg Finland!

Også NTNU-professor Dag Svanæs mener nedstenging må til, noe han sammen med en rekke kolleger også tok til orde for i en kronikk i VG denne uka.

- Som både Bent Høie og Espen Rostrup Nakstad nå sier, må det settes inn tiltak slik at R kommer under 1 både for Oslo og for landet som helhet. Ut i fra det jeg forstår. så er det altså enighet hos myndighetene om at smitten nå må ned. Hva som er nødvendig for å få smitten ned, blir kvalifisert gjetting, sier Svanæs.

Han mener det viktigste er å få smitten ned i Oslo og Viken. ettersom den er høyest der, men R må også ned i resten av landet.

- Vi bør nok følge Finlands eksempel og stenge ned relativt drastisk i for eksempel tre uker. Finnene stenger skolene for alle elever over 13 år i tre uker. Danskene innfører massiv bruk av hurtigtester, også av skoleelever. Vi kan gjøre begge deler, sier Svanæs.

Professoren mener smittevernreglene må oppdateres til å gjelde de nye virusmutasjonene.

- Meteren må bli til to-meteren. Vi må også tette hullene i importsmitte ved å få tilbake krav om karantenehotell for dem som ikke har adresse i Norge. Karantenetida må økes fra 10 dager til 14 dager. Det smerter meg å anbefale at skolene skal sende hjem ungene. Det bør være det aller siste vi gjør, sier Svanæs.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer