Anbefaler Norge som asyl-land

På en russisk nettside tipses potensielle asylsøkere i hvordan de skal skaffe seg asyl i Norge. Asylguiden skryter av velferds-Norge som «verdens beste», og lover gratis barnehageplass, subsidert husleie og fri tannlege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske nettsiden «Refugee World/Asylum in Norge» maler et meget rosenrødt bilde av Norge på alle måter. Selv om det kan være vanskelig å få asyl, så skryter asylnettstedet av at det er mindre rasisme og lettere å få statsborgerskap i Norge enn for eksempel i Tyskland.

Guiden går detaljert gjennom prosedyren for å søke asyl i Norge, og hvilke spørsmål en må regne med å bli stilt i asylintervju. Nyttige råd som ikke å skjelle ut den som intervjuer deg, og ikke forandre historien din underveis, er også med.

Guiden advarer potensielle asylsøkere mot å skryte av en høy akademisk grad. Selv matteprofessorer må regne med å bli behandlet av norske immigrasjonsmyndigheter på nøyaktig samme måte som en som akkurat har kommet fra «en eller annen landsby i Somalia», står det å lese på nettsiden.

Skryter av velferdsstaten

Når en leser guidens beskrivelse av den norske velferdsstaten kan en skjønne hvorfor fattige russere fristes til å søke asyl i Norge. For her lokkes det ikke bare med kjente goder som feriepenger, barnetrygd og svangerskapspermisjon. Nettsiden frister også med goder som rett og slett ikke eksisterer - for eksempel gratis tannlege og barnehage og susbsidiert husleie for alle.

«Norge er det landet i verden med det beste sosiale programmet», slår guiden fast, og skriver optimistisk at i det neste tiåret ikke ventes nedskjæringer i sosiale goder. Og asylsøkere kan og regne med god behandling, melder guiden. Alle søkere får en bag full av klær med «god kvalitet», og nok penger til en «ikke-fattig» livsførsel. Får du innvilget asyl venter det ifølge guiden en fin leilighet, gratis norskkurs, trygd og etableringsstønad.

Oppdatert

De som driver nettstedet følger også med om hva som skrives om asyl i norske medier, nettstedet har bl.a. en link til Dagbladet, og har oversatte sammendrag fra artikler om asyl i norske medier. Den nye utlendingsnemda omtales flere ganger, i tillegg historier fra livet som asylsøker i Norge.

Refugee World