Apekopper i Norge:

Anbefaler ny definisjon

Fredag anbefaler Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet at apekopper defineres som en allmennfarlig smittsom sykdom i henhold til bestemmelsene i smittevernloven.

NAKSTAD SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer om apekopper. Programleder: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Helse- og omsorgsdepartementet opplyser at de har sendt ut på høring et forslag om å endre forskrift om allmennfarlig smittsom sykdom, slik at apekopper klassifiseres som «allmennfarlig smittsom sykdom» i henhold til smittevernloven.

Forslaget bygger på helsefaglige og smittevernfaglige anbefalinger fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, opplyser de i en pressemelding. På grunn av at det haster med å gjøre disse endringene, har HOD bestemt at høringsfristen skal forkortes fra tre måneder til to uker.

- I Norge har antallet som er smittet av apekopper blitt høyere i sommer. Målet er å stoppe utbruddet og forebygge at apekopper etablerer seg i Norge. Derfor har vi anbefalt til Helse- og omsorgsdepartementet at apekopper nå bør defineres som en allmennfarlig smittsom sykdom. Det er opp til Helse- og omsorgsdepartementet å beslutte, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

HOD opplyser at en klassifisering vil bidra til å sikre god smittesporing ved at leger har plikt til smittesporing, og at terskelen for å oppsøke lege senkes ved å gi gratis undersøkelse og behandling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer