Apekopper i Norge:

Anbefaler ny definisjon

Fredag anbefaler Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet at apekopper defineres som en allmennfarlig smittsom sykdom i henhold til bestemmelsene i smittevernloven.

NAKSTAD SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer om apekopper. Programleder: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helse- og omsorgsdepartementet opplyser at de har sendt ut på høring et forslag om å endre forskrift om allmennfarlig smittsom sykdom, slik at apekopper klassifiseres som «allmennfarlig smittsom sykdom» i henhold til smittevernloven.

Forslaget bygger på helsefaglige og smittevernfaglige anbefalinger fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, opplyser de i en pressemelding. På grunn av at det haster med å gjøre disse endringene, har HOD bestemt at høringsfristen skal forkortes fra tre måneder til to uker.

- I Norge har antallet som er smittet av apekopper blitt høyere i sommer. Målet er å stoppe utbruddet og forebygge at apekopper etablerer seg i Norge. Derfor har vi anbefalt til Helse- og omsorgsdepartementet at apekopper nå bør defineres som en allmennfarlig smittsom sykdom. Det er opp til Helse- og omsorgsdepartementet å beslutte, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

HOD opplyser at en klassifisering vil bidra til å sikre god smittesporing ved at leger har plikt til smittesporing, og at terskelen for å oppsøke lege senkes ved å gi gratis undersøkelse og behandling.

Det vil også bidra til at pasienter som mistenker smitte får en plikt til å oppsøke lege, og at det er mulighet til å nedlegge arbeidsforbud og dermed sykemelde høyrisikokontakter for å hindre videre smitte til sårbare grupper.

APEKOPPER PÅVIST: Det første tilfellet av apekopper er påvist i Norge, 31. mai 2022. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

Isolasjon

Helsedirektoratet vurderer at det kan være nødvendig med opp mot tre til fire uker isolasjon for personer som har fått påvist apekopper.

- En av hovedutfordringene er at isolasjonsbehovet er omfattende ved apekopper. Opp mot 3-4 uker i isolasjon kan være nødvendig for å unngå videre smitte til andre, sier Espen Rostrup Nakstad.

Helsedirektoratet opplyser at smitte vanligvis skjer ved nær fysisk kontakt med et smittetilfelle, men kan også skje ved felles bruk av håndklær og liknende. Viruset smitter via hud, slimhinner eller luftveier.

Videre opplyser Helsedirektoratet følgende:

De fleste smittede blir friske uten behandling i løpet av noen uker, men noen kan utvikle pigmentforandringer og arr i huden, særlig hvis utslettet har vært infisert. I enkelte tilfeller ser man mer alvorlig sykdomsbilde, og i sjeldne tilfeller dødsfall.

KOPPER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer symptomene på apekopper, og hva som skiller dem fra vannkopper. Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer

Vaksiner

Folkehelseinstituttet opplyser at Norge er forespeilet å få 1400 vaksiner til bruk i forbindelse med det pågående utbruddet med apekopper i Norge. Vaksinene er forventet å komme til Norge i løpet av august.

Folkehelseinstituttet opplyser at de har anbefalt Helse- og omsorgsdepartementet å benytte det svært begrensede antallet doser til å vaksinere høyrisiko nærkontakter til de som er påvist smittet, slik som seksualkontakter, husstandsmedlemmer og andre med betydelig eksponering, etter en individuell vurdering av fordeler og ulemper ved vaksinering.

- Det bør være et mål at grupper i Norge med særlig økt risiko for å bli smittet av apekopper blir tilbudt vaksinasjon, sier assisterende direktør Geir Bukholm.

- Det vil i første rekke være menn som har sex med menn og som praktiserer usikker sex (mange og/eller tilfeldige partnere). Dersom vaksinasjon er så effektivt mot smitte og sykdom som antatt, vil dette kunne påvirke epidemien i Norge og redusere sykdom.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer