Coronaviruset:

Anbefaler nye karanteneregler

Endring i karantenereglene, mulige skjenke-lettelser og gult nivå i videregående skole. Her er helsemyndighetenes anbefalinger til regjeringen.

Regjeringen holder pressekonferanse om coronasituasjonen klokken 19. Sammen med statsrådene skal sta... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helsedirektoratet anbefaler nye karanteneregler.

Det skriver de i sitt faglige grunnlag til helsedepartementet, som ble publisert to timer før regjeringen skal holde pressekonferanse om coronatiltakene.

De anbefaler blant annet et testregime i stedet for smittekarantene for både husstandsmedlemmer og tilsvarende nære og for øvrige nærkontakter.

For øvrige nærkontakter anbefaler både Helsedirektoratet og FHI en anbefaling om test tatt tre og fem dager etter nærkontakt med smittet person.

I tillegg er det viktig med god symptomobservasjon i 10 dager, og at man blir hjemme og tester seg ved symptomer, skriver helsedirektoratet.

Vil kreve millioner av tester

Helsedirektoratet anbefaler at det blir mulig for husstandsmedlemmer å erstatte smittekarantene med et testregime med daglige tester i fem dager. I tillegg bør man bruke munnbind innendørs på offentlig sted, unngå store sammenkomster og arrangementer og følge godt med på om man får symptomer.

Ved symptomer skal man holde seg hjemme og teste seg. Dersom nærkontaktene utsettes for kontinuerlig smitteksponering, anbefaler Helsedirektoratet at det innføres en karanteperiode på fem dager før testregimet startes.

Anslagene viser at de anbefalte testregimer kan medføre et testforbruk som varierer mellom 4,5 millioner og 7,4 millioner tester per uke, ifølge Helsedirektoratet.

SKJENKING: Dagbladet erfarer at det igjen blir lov med skjenking, og at det blir lettelser i tiltak for skolene. Vis mer

Åpner for skjenke-lettelser

Skjenkestoppen har blitt heftig debattert den siste tiden.

Nå åpner Helsedirektoratet og FHI for lettelser også for dette tiltaket. De kommer ikke med en klar anbefaling, men trekker fram skjenking til klokken 22 eller klokken 24 som en mulig lettelse.

Ifølge FHI vil skjenkestopp til et gitt tidspunkt være et målrettet tiltak, som vil kunne føre til økt mobilitet og flere nærkontakter.

- Hva som skal være det nøyaktige klokkeslettet vil være skjønnsmessig vurdering. Det vil være mulig å innføre skjenkestopp for eksempel kl. 22.00. I dagens smittesituasjon er det uklart om en slik lettelse vil medføre at den totale tiltakspakken blir tilstrekkelig effektiv i lys av gjeldende smittesituasjon, skriver etatene.

Dabladet erfarte tidligere torsdag at regjeringen kommer til å erstatte dagens skjenkestopp med tidsbegrenset skjenking.

USIKKERT: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, mener det er knyttet usikkerhet til hvilken effekt skjenkestopp har som tiltak alene. Video: Dagbladet TV Vis mer

Vil gå fra rødt til gult

Dagens røde nivå i videregående skole bør erstattes, mener begge etatene. De ønsker samtidig å fortsette med jevnlig testing av elevene.

De anbefaler regjeringen å gå over til gult nivå i uke 3, altså uken som begynner mandag 17. januar.

- Vi mener at en nasjonal føring om rødt nivå vil være et strengt tiltak nå, gitt god vaksineringsgrad blant elever i videregående skole og voksenopplæring, skriver de.

Anbefaler å beholde hjemmekontor

Blant tiltakene FHI og direktoratet ikke ønsker å fjerne, er regelen om at alle som kan, skal jobbe hjemmefra.

De mener tiltaket har god effekt, og at det er lite inngripende.

I desember ble arbeidsgivere pålagt å sørge for at ansatte jobber hjemmefra dersom dette er praktisk mulig. Det anbefales å holde én meter avstand og bruke munnbind om avstanden ikke er mulig å overholde.

– FHI anbefaler ingen justering av dette tiltaket fordi det vurderes å ha en betydelig smitteverngevinst og er et nokså lite inngripende tiltak. Helsedirektoratet støtter denne vurderingen, heter det i det faglige rådet fra regjeringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer