Jussprofessor om karanteneregler:

Anbefaler rettssak:
- Risikerer veldig lite

Jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen mener at regelverket ikke er tydelig nok til at man kan straffes og at man har lite å tape på en mulig rettssak.

FORNUFTIG: Jussprofessor ved Universitetet i Bergen, Hans Fredrik Marthinussen, mener det er rett og rimelig at karantenereglene blir testet i domstolene. Foto: Universitetet i Bergen
FORNUFTIG: Jussprofessor ved Universitetet i Bergen, Hans Fredrik Marthinussen, mener det er rett og rimelig at karantenereglene blir testet i domstolene. Foto: Universitetet i Bergen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I disse tider er lovgivningen veldig inngripende og lite gjennomtenkt. Da er det god grunn til å prøve saken sin for rettsvesenet. Det er noe alle norske borgere har rett til.

Det sier jussprofessor ved Universitetet i Bergen, Hans Fredrik Marthinussen til Dagbladet, etter at jurist Marianne Øyen (68) nylig gikk ut og sa at hun varslet rettssak.

Øyen ble forespeilet et forelegg på 20 000 kroner for å ha nektet å gjennomføre karantenen på karantenehotell.

Hun mente selv at reisen hennes var definert som en nødvendig reise og at hun dermed hadde rett til å gjennomføre karantenen i eget hjem.

- Jeg har mer tillit til at rettsvesenet fatter en beslutning på et korrekt grunnlag, sa 68-åringen til Dagbladet.

KJØRER VEKK: Marianne Øyen kom hjem etter det hun mente var et nødvendig ærend til leiligheten sin på Gran Canaria, og beskriver hjemkomsten som svært ubehagelig. Reportere: Agusta Magnusdottir og Øystein Andersen. Video: Henning Lillegård Vis mer

- Mange nyanser og uklare regler

Jussprofessor Marthinussen forklarer til Dagbladet at straffehjemlene må være klare og tydelige for at noen kan straffes, noe karantenereglene ikke er etter hans mening.

- Det er veldig mange nyanser og uklare regler, men det er ikke politiet som bestemmer hva som er lov, det er det domstolene som gjør.

- Hva kan en potensiell rettssak føre til?

- Man risikerer veldig lite. Størrelsen på forelegget kan justeres noe, samtidig som man kan bli nødt til å betale et par tusenlapper i saksomkostninger dersom man taper, forklarer professoren.

Marthinussen tror likevel ikke at vi kommer til å få mange rettssaker, der karanteneforskriftene vil bli satt på prøve.

- Det er begrenset hvor mange som enten gidder å ta saken så langt, eller hvor mange som vil ta saken til rettsvesenet, sier han.

REISER HJEM: Vinterpensjonistene Kjell Tore Olsen og Eva Trøan slipper karantenehotell, fordi de har helsepapirene i orden. Reportere: Agusta Magnusdottir og Øystein Andersen. Video: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

Får støtte

En av dem som har valgt å gjennomføre karantenen på karantenehotell, er Raymond Hæggernæs (44) fra Askøy. Han ankom Gardermoen fredag, etter en flytur fra Alicante, og har tidligere vært svært kritisk til ordningen.

Derfor støtter han Øyen.

- Jeg synes det er tøft og riktig gjort. De fortjener å la rettsvesenet ta en vurdering og jeg håper at de vil vinne fram, sier han.

- Hva er da årsaken til at du selv velger å bli boende på hotellet?

- Jeg vil ikke risikere muligheten for å få en bot på 20 000 kroner og saken på rullebladet mitt. Det kan skape problemer for meg om jeg ønsker å reise til USA om ett års tid. På grunn av regjeringens vage håndtering av regelverket stoler jeg ikke at saken min vil vinne fram i retten. I hvert fall når justisministeren går offentlig ut og sier at hun ikke forstår dem som klager og syter.

ENIG: Raymond Hæggernæs (44) mener det er helt korrekt av Øyen å gå rettens vei. Foto: Privat
ENIG: Raymond Hæggernæs (44) mener det er helt korrekt av Øyen å gå rettens vei. Foto: Privat Vis mer

- Grundig beskrivelse

Statssekretær i Justisdepartementet, Hilde Barstad, skriver i en e-post til Dagbladet at utgangspunktet for alle fritidsreiser er at de anses som unødvendige med mindre de er begrunnet i sterke velferdshensyn.

- På regjeringens nettsider er det lagt ut en grundig beskrivelse av hva som er en nødvendig reise. Det gjøres kontinuerlig vurderinger av reglene opp mot smittesituasjonen, skriver hun.

Statssekretæren forklarer videre at regelverket er fastsatt for å begrense importsmitten i en situasjon der man ikke anbefaler noen å foreta unødvendige reiser, og hvor tiltaksbyrden på alle innbyggerne i landet vårt er svært stor.

- Det er derfor viktig at alle følger reglene som gjelder. Det er nødvendig å sørge for at alle befinner seg på et sted hvor vi får tatt en test både når de kommer og etter sju dager.

Justisdepartementet ønsker ikke å svare på påstanden om at regjeringens vage håndtering av regelverket vil påvirke en eventuell rettssak.

Blir sendt til tingretten

Thor Larsen er jourhavende jurist i Øst politidistrikt. Han sier til Dagbladet at han ikke kan uttale seg om enkeltsaker, men at saker der bøter blir nektet på generelt grunnlag vil bli oversendt domstolene.

- Det er gangen i alle straffesaker, sier Larsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer