Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nederland:

Anbefaler single å skaffe fast «sexkompis»

Nederlandske helsemyndigheter skriver på nettsidene sine at de forstår at single også trenger fysisk kontakt. Derfor anbefaler de å skaffe seg en fast sexkompis.

STENGT: En rekke strippeklubber i Amsterdams «Red Light District» måtte stenge på grunn av coronarestriksjonene. Foto: Piroschka van de Wouw / Reuters / NTB scanpix
STENGT: En rekke strippeklubber i Amsterdams «Red Light District» måtte stenge på grunn av coronarestriksjonene. Foto: Piroschka van de Wouw / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Karantene, isolasjon og regler om å holde avstand gjør at man ikke kan ha sex med andre enn de man bor sammen med.

Det gjør det vanskelig for single, men nå har nederlandske helsemyndigheter kommet med en serie råd for dem som ikke har en fast partner.

- Det er forståelig at du som singel også ønsker å ha fysisk kontakt, skriver det nasjonale helseinstituttet i Nederland RIVM på sine nettsider.

De oppfordrer likevel til å være forsiktig, så man ikke bidrar til å spre coronaviruset i samfunnet.

Flere partnere - større smitterisiko

Helseinstituttet anbefaler på generell basis å holde halvannen meters avstand, men skriver at dersom man har en kjæreste som man ikke bor med, men uansett tilbringer mye tid sammen med, så utgjør ikke sex noen ytterligere risiko for smitte.

Ett av forslagene for single er å skaffe seg en fast person å ha sex med, altså det helseinstituttet omtaler som en «kosekompis» eller «sexkompis». Dette er forutsatt at man ikke har symptomer på coronasmitte.

- Gjør gode avtaler med denne personen om hvor mange dere møter. Jo flere man møter, jo større er risikoen for å spre coronasmitte, skriver RIVM.

Mange forslag

Helseinstituttet henviser videre til en organisasjon for forebygging av seksuelt overførbare sykdommer, Soa Aids.

De har en lang rekke forslag for hvordan man kan ha sex under coronapandemien.

GRAVID: Artisen Tone Damli forteller om hvordan graviditeten påvirker sexlysten i Iselin Guttormsens podkast «G-punktet». Video: Rød Løper Vis mer

Blant forslagene er onanering alene, onanering sammen med andre på halvannen meters avstand, sende seksuelle bilder og meldinger (men ikke uten samtykke), lage erotiske podkaster eller å investere i et sexleketøy med fjernkontroll, så gi noen andre fjernkontrollen.

Oppfordret til å følge råd

I slutten av april spurte Dagbladet helsedirektør Bjørn Guldvog om hvilke retningslinjer som gjaldt for sex i Norge.

- Noen har mer sex, med flere partnere. Det vil øke smitterisikoen. Jeg tror vi vil kunne komme tilbake med et presist og faglig forankret budskap til den gruppen seinere, sa han da.

Han sa også at de som var i faste forholdt naturligvis fortsatt kunne ha nærkontakt.

Han sa også at alle andre måtte forholde seg til de generelle smittevernrådene, som for eksempel å holde avstand og unngå fysisk kontakt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!