Helsedirektoratet

Anbefaler smittetiltak i 15 kommuner

Helsedirektoratet anbefaler et sentralt vedtak som omfatter ytterligere 15 kommuner for å begrense spredningen av det engelske muterte viruset.

Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 71 000 +180
mutantsmittet1 120
døde 623 +1
påvist smittet 114 000 000+303.2K
døde 2 530 000 +5.4K
Se mer

I Helsedirektoratets anbefaling til regjeringen, anbefaler de at ytterligere 15 kommuner innfører strengere tiltak i tillegg til de ti som innførte tiltak lørdag.

De anbefaler blant annet å stenge treningssentre, svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og liknende.

Anbefalingen gjelder følgende kommuner: Aurskog-Høland, Marker, Rakkestad, Skiptvedtm, Lunner, Nittedal, Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen, Bærum, Asker, Drammen, Lier, Horten og Råde.

Frykter trengsel

Helsedirektoratet anbefaler også å stenge kjøpesentre i samtlige av de 15 kommunene.

- Vår vurdering er at det først og fremst er kjøpesentre som bør stenges i disse kommunene, slik at andre butikker i stor grad kan holdes åpent. Vi anser trengsel og klyngedannelser på fellesområder i og rundt kjøpesentre som en særlig utfordring, heter det i anbefalingen.

Ski storsenter stengte fredag som det første kjøpesenteret som er blitt stengt av pandemien i Norge.

PÅSKA: Helsedirektør Bjørn Guldvog tror vi må leve med betydelige tiltak i påska. Reporter: Frode Andresen. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Anbefaler gjenåpning av polet

Tros og livssynshus og biblioteker får derimot holde åpent, i likhet med serveringssteder, som imidlertid har skjenkeforbud.

De anbefaler ikke stenging av serveringssteder, da de antar at skjenkestans vil «virke mobilitetetsreduserende». I tillegg anbefaler de at Vinmonopolet blir gjenåpnet i de ti kommunene der det stengte lørdag.

- Vinmonopolet har etablert svært gode smittevernrutiner ved sine utsalgssteder, heter det i anbefalingen.

- Helsedirektoratet har også vært i kontakt med Vinmonopolet, som ikke anser at stengningen av kjøpesentre vil være noen vesentlig praktisk utfordring for at deres utsalg holder åpent, selv når de ligger inne i kjøpesentre, skriver Helsedirektoratet videre.

Helsedirektoratet anbefaler også at universiteter, høyskoler og fagskoler skal gjennomføre undervisningen digitalt, og at barnehage og grunnskole skal fortsette på gult nivå.

For videregående skole gjelder rødt nivå.

Anbefalinger om hyttetur

Helsedirektoratet mener at en hyttetur i utangspunktet ikke vil omfattes av begrepet «nødvendig reise», men det vurderes at slike reiser likevel bør kunne gjennomføres uten vesentlig smitterisiko.

De anbefaler at følgende utgangspunkter gjelder for tilråding i forbindelse med reise til hytter:

  • Personer kan benytte egen hytte i annen kommune.
  • Bare reise med egen husstand og ikke motta besøk.
  • Fortrinnsvis handle inn i egen kommune.
  • Kan benytte nærbutikk i hyttekommune, men må da ta særskilte smittereduserende hensyn, gå i butikken utenom de travle tidene.

Presenterer tiltak klokka 21

Regjeringen vil legge fram sine vedtak på en pressekonferanse søndag klokka 21.

BEGRENS DET SOSIALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet sier man bør unngå å møte andre innendørs. Men det er noen unntak. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

Tiltakene som ble lagt fram lørdag, gjaldt i første omgang for kommunene Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås.

Den engelske virusmutasjonen ble først påvist hos sykehjemsbeboere på et sykehjem i Nordre Follo, med mulig spredning til en barnehage.

Status vaksinasjon Full oversikt

329 034 (6.1%)i Norge har fått dose nr 1
161 891 (3.02%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer