Anbefaler store kutt i Forsvaret, men vil styrke Hæren i Nord-Norge

- Russland har vist vilje til å bruke militær makt for å nå sine mål, sier forsvarssjefen.

GA RÅD OM FORSVARSKUTT:  Forsvarssjefens fagmilitære råd (FMR) la i dag fram sine anbefalinger for organiseringen av det norske Forsvaret.  Her ser vi innsatsstyrke Rype fra HV-12 under en øvelse i Trøndelag. Foto: Kristian Kapelrud / Forsvaret
GA RÅD OM FORSVARSKUTT: Forsvarssjefens fagmilitære råd (FMR) la i dag fram sine anbefalinger for organiseringen av det norske Forsvaret. Her ser vi innsatsstyrke Rype fra HV-12 under en øvelse i Trøndelag. Foto: Kristian Kapelrud / Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forsvarssjefens fagmilitære råd (FMR) presenterte i dag tidlig sine anbefalinger for hvordan Forsvaret bør organiseres for forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Han presenterte dype kutt i Forsvaret og advarte om at Norges forsvarsevne svekkes dersom budsjettet holdes på dagens nivå.

- Det er et bakteppe bak forespørselen om å utarbeide en ny FMR, og den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa og i våre nærområder krever at vi gjør en endring i Forsvaret, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

- Det må gjøres endringer i Forsvaret for at vi skal være relevante i framtida.

Han sier Forsvaret må legge hovedvekten på å kunne beskytte Norge mot militære trusler utenfra. Nå skal det satses mer på overvåkning i Forsvaret, og Forsvaret vil flytte mer av Hæren til Nord-Norge på grunn av de nye trusselbildet.

- I Forsvaret oppfatter vi ikke Russland som en militær trussel mot Norge i dag, men det er en kjensgjerning at vår nabo i øst har bygd opp sin militære evne, også i våre nærområder. De har vist vilje til å bruke militær makt for å nå sine mål, sier Bruun-Hanssen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.