Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anbefaler svinevaksine til alle

I går kveld ble det tiende dødsfallet bekreftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Har du informasjon om hvor det er utbrudd av svineinfluensa i Norge, zoom deg inn på kartet øverst i artikkelen, trykk på stedet og skriv noen linjer.

(Dagbladet): Klokka 10 i dag inviterte Helsedirektoratet til en pressekonferanse angående svineinfluensa og vaksinering.

Der kom det fram at norske helsemyndigheter har bestemt seg for å anbefale vaksine mot svineinfluensa til hele befolkningen etter at risikogruppene er vaksinert.

Fersk helseminister på plass
Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, helsedirektør Bjørn-Inge Larsen og overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet svarer på spørsmål.

- Jeg har vært helseminister i tre dager. Det har vært høyt trykk på pandemien fra første stund, sa Strøm-Erichsen innledningsvis.

- Sykehusene har fått ekstra utstyr for å behandle flere innleggelser som følge av sykdommen, sier statsråden.
- Det vil gå noen uker, til midt i november, før alle i risikogruppen har fått tilbud om vaksine.

- Vaksineringen av resten av befolkningen vil skje etter det, i løpet av november, desember og kanskje også etter jul, sa Strøm-Erichsen.

- Bekymringsfullt
I går kveld ble det tiende dødsfallet registrert i Norge.

- Vi har en relativt mild pandemi, som mange nok vil bli syke av, men som få vil bli alvorlig og livstruende syke av. Det er allikevel slik at vi ikke klarer å forutsi hvem som vil bli livstruende syke. Det er derfor vi ber alle om å vaksinere seg, sa Bjørn-Inge Larsen.

- Vi fikk i går kveld bekreftet det tiende dødstallet. Vi har mye høyere dødstall enn i Danmark og Sverige. Det er bekymringsfullt, sa Iversen.

PRESSEKONFERANSE NÅ:  Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen, fersk helseminister Anne-Grete Strøm Erichsen og overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet holder pressekonferanse. Foto: Diana Badi
PRESSEKONFERANSE NÅ: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen, fersk helseminister Anne-Grete Strøm Erichsen og overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet holder pressekonferanse. Foto: Diana Badi Vis mer

Larsen opplyste at 1 av 3 som blir innlagt på intensivavdeling på sykehus med influensa A har ikke annen underliggende sykdom.

- Dette er en sykdom med to ansikter. For de fleste rammer det mildt. Men for noen få er det alvorlig, sa Iversen, som understreket viktigheten av å være flink med hånd- og hostehygiene.

120 000 smittet
Så mange som 120 000 kan allerede ha blitt smittet. Godt over 2000 har fått dette bekreftet med en virusprøve, opplyste Iversen i dag. Det har vært 142 sykehusinnleggelser siden 1. september.

Han sa at det er mye som tyder på at vi nå er på vei inn i en ny smittebølge.
- Smitten sprer seg raskt i hele Sør-Norge, ikke bare på Østlandet, som det er blitt rapportert, sa Iversen.

- Ut så raskt som mulig
Iversen sa at myndighetene ikke sitter på et stort lager av vaksine, men at vaksinene som kommer inn sendes ut så fort som mulig.

- Vi må være forberedt på å improvisere framover. Vi gjør alt vi kan for å få vaksinene ut så fort som mulig, sa Iversen.

Det er allikevel slik at vi ikke klarer å forutsi hvem som vil bli livstruende syke. Det er derfor vi ber alle om å vaksinere seg, sa Bjørn-Inge Larsen.
- Nå er det sendt en halv million vaksiner i Sverige og mange tusen i Norge. Vi har hittil ikke sett noen ukjente bivirkninger. Folk må være forberedt på litt mer vondt i armen enn ved vanlig vaksine, men det er et tegn på at det virker bra, sa Larsen.
Ikke vaksine for barn under seks mnd.
Myndighetene anbefaler spesielt familie til barn under seks måneder om å vaksinere seg, fordi disse barna ikke kan få vaksine.

- Vi har i løpet av den forrige uka fått ny informasjon om hvem som får livstruende sykdom. Vi har ny informasjon om at en av tre som blir livstruende syke ikke tilhører noen risikogruppe, sa Larsen.

Etter at alle i risikogruppa er vaksinert, vil familien til barn under seks måneder om å vaksinere seg, fordi disse barna ikke kan få vaksine.

Etter det vil de yngste barna prioriteres.

Helsemyndighetene ber likevel folk flest smøre seg med tålmodighet og at de vil vite mye mer om tre uker når vaksineringen har holdt på en stund.

Dagbladet oppdaterer pressekonferansen fortløpende.

Unødvendig
Ikke alle er enige i myndighetenes vaksineplaner.

Professor i medisinsk etikk, Jan Helge Solbakk ved Universitetet i Oslo og Bergen er kritisk til at alle Norges innbyggere nå anbefales å vaksinere seg.

- Jeg mener at de av oss som ikke er i noen risikogruppe vil bidra til å redde flere liv dersom vi ikke vaksinerer oss. På den måten kan vi bidra til at vaksinetrengende i andre land kan nyte godt av Norges vaksineoverskudd.

Norge har kjøpt inn 9,5 millioner doser influensamedisin, ifølge Solbakk. Det kan føre til at mange i risikogrupper i mer fattige land ikke får vaksinen.

- Som indirekte følge vil det føre til mange flere mennesker i disse landene vil komme til å dø av influensaen enn det man vil kunne redde her i Norge. Hvorfor skal et menneskeliv i Norge telle mer enn et menneskeliv i Tanzania?, spør han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling