Anbefaler svinevaksine til alle

I går kveld ble det tiende dødsfallet bekreftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Har du informasjon om hvor det er utbrudd av svineinfluensa i Norge, zoom deg inn på kartet øverst i artikkelen, trykk på stedet og skriv noen linjer.

(Dagbladet): Klokka 10 i dag inviterte Helsedirektoratet til en pressekonferanse angående svineinfluensa og vaksinering.

Der kom det fram at norske helsemyndigheter har bestemt seg for å anbefale vaksine mot svineinfluensa til hele befolkningen etter at risikogruppene er vaksinert.

Fersk helseminister på plass
Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, helsedirektør Bjørn-Inge Larsen og overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet svarer på spørsmål.

- Jeg har vært helseminister i tre dager. Det har vært høyt trykk på pandemien fra første stund, sa Strøm-Erichsen innledningsvis.

- Sykehusene har fått ekstra utstyr for å behandle flere innleggelser som følge av sykdommen, sier statsråden.
- Det vil gå noen uker, til midt i november, før alle i risikogruppen har fått tilbud om vaksine.

- Vaksineringen av resten av befolkningen vil skje etter det, i løpet av november, desember og kanskje også etter jul, sa Strøm-Erichsen.

- Bekymringsfullt
I går kveld ble det tiende dødsfallet registrert i Norge.

- Vi har en relativt mild pandemi, som mange nok vil bli syke av, men som få vil bli alvorlig og livstruende syke av. Det er allikevel slik at vi ikke klarer å forutsi hvem som vil bli livstruende syke. Det er derfor vi ber alle om å vaksinere seg, sa Bjørn-Inge Larsen.

- Vi fikk i går kveld bekreftet det tiende dødstallet. Vi har mye høyere dødstall enn i Danmark og Sverige. Det er bekymringsfullt, sa Iversen.

<strong>PRESSEKONFERANSE NÅ:</strong>  Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen, fersk helseminister Anne-Grete Strøm Erichsen og overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet holder pressekonferanse. Foto: Diana Badi
PRESSEKONFERANSE NÅ: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen, fersk helseminister Anne-Grete Strøm Erichsen og overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet holder pressekonferanse. Foto: Diana Badi Vis mer

Larsen opplyste at 1 av 3 som blir innlagt på intensivavdeling på sykehus med influensa A har ikke annen underliggende sykdom.

- Dette er en sykdom med to ansikter. For de fleste rammer det mildt. Men for noen få er det alvorlig, sa Iversen, som understreket viktigheten av å være flink med hånd- og hostehygiene.

120 000 smittet
Så mange som 120 000 kan allerede ha blitt smittet. Godt over 2000 har fått dette bekreftet med en virusprøve, opplyste Iversen i dag. Det har vært 142 sykehusinnleggelser siden 1. september.

Han sa at det er mye som tyder på at vi nå er på vei inn i en ny smittebølge.
- Smitten sprer seg raskt i hele Sør-Norge, ikke bare på Østlandet, som det er blitt rapportert, sa Iversen.

- Ut så raskt som mulig
Iversen sa at myndighetene ikke sitter på et stort lager av vaksine, men at vaksinene som kommer inn sendes ut så fort som mulig.

- Vi må være forberedt på å improvisere framover. Vi gjør alt vi kan for å få vaksinene ut så fort som mulig, sa Iversen.

Det er allikevel slik at vi ikke klarer å forutsi hvem som vil bli livstruende syke. Det er derfor vi ber alle om å vaksinere seg, sa Bjørn-Inge Larsen.
- Nå er det sendt en halv million vaksiner i Sverige og mange tusen i Norge. Vi har hittil ikke sett noen ukjente bivirkninger. Folk må være forberedt på litt mer vondt i armen enn ved vanlig vaksine, men det er et tegn på at det virker bra, sa Larsen.
Ikke vaksine for barn under seks mnd.
Myndighetene anbefaler spesielt familie til barn under seks måneder om å vaksinere seg, fordi disse barna ikke kan få vaksine.

- Vi har i løpet av den forrige uka fått ny informasjon om hvem som får livstruende sykdom. Vi har ny informasjon om at en av tre som blir livstruende syke ikke tilhører noen risikogruppe, sa Larsen.

Etter at alle i risikogruppa er vaksinert, vil familien til barn under seks måneder om å vaksinere seg, fordi disse barna ikke kan få vaksine.

Bør jeg ta influensavaksine?

Grunnene til å vaksinere seg er mange, skal vi tro helsemyndighetene:

• Ny influensa A (H1N1) er et nytt influensavirus som de færreste er motstandsdyktige mot, og sannsynligheten for å bli syk er stor.

• Vaksinasjon er det mest effektive tiltaket for å beskytte seg mot pandemisk influensa.

• Det er, ifølge myndighetene, langt større risiko for alvorlig sykdom og død ved influensa enn for mulige skadevirkninger av vaksinen.

• Personer med kronisk luftveissykdom, kronisk hjerteog karsykdom, nedsatt forsvar mot infeksjoner, diabetes type 1 eller 2, kronisk nyresvikt eller leversvikt, kronisk nevrologisk sykdom eller skade, samt personer med svært alvorlig fedme er særlig utsatt for komplikasjoner.

• Gravide i 2. eller 3. trimester (etter 12. svangerskapsuke) anbefales å ta pandemivaksinen fordi influensasykdom hos gravide kan gi alvorlige følger for mor og foster. Gravide i 1. trimester kan bli anbefalt vaksinen, hvis de har underliggende alvorlige sykdommer. Ifølge undersøkelser fra USA er risikoen for alvorlig sykdom og død på grunn av ny influensa A (H1N1) 4-9 ganger høyere hos gravide enn hos ikke-gravide. Men:

• For de fleste vil influensaen være mild, men noen blir likevel alvorlig syke.

• Dersom du tidligere har hatt alvorlig allergiskreaksjon mot noen av innholdsstoffene i den nye vaksinen, bør du ikke vaksineres. Siden vaksinen er dyrket på egg skal du være forsiktig hvis du har alvorlige former for eggallergi.

• Vaksinen kan gibivirkninger. Vanligebivirkningeretter pandemivaksinasjoner smerter, rødhet og hevelse ved innstikkstedet, hodepine, tretthet, feber, ømme muskler og leddsmerter, moderat feber og hovne lymfekjertler.

• Eventuelt svært sjeldne bivirkninger kan bare oppdages etter at et stort antall personer har fått legemiddelet/vaksinen. Det har ikke skjedd ennå, derfor overvåker myndighetene dette fortløpende.

• Fordi vaksinen leveres i glass med flere doser, inneholder den konserveringsmiddelet Tiomersal, en kvikksølvforbindelse som har bakteriedrepende effekt. Tiomersal har likevel vært brukt som konserveringsmiddel i vaksiner siden 1930-tallet, og det er gjort grundige studier i store befolkningsgrupper med Tiomersal som vaksinetilsetning.

• Foreløpig har man lite data om bruken av vaksinen til barn, men flere studier pågår.

Kilder: www.pandemi.no — myndighetenesnettside ompandemisk influensa og www.fhi.no — folkehelseinstituttetshjemmeside.

Etter det vil de yngste barna prioriteres.

Helsemyndighetene ber likevel folk flest smøre seg med tålmodighet og at de vil vite mye mer om tre uker når vaksineringen har holdt på en stund.

Dagbladet oppdaterer pressekonferansen fortløpende.

Unødvendig
Ikke alle er enige i myndighetenes vaksineplaner.

Professor i medisinsk etikk, Jan Helge Solbakk ved Universitetet i Oslo og Bergen er kritisk til at alle Norges innbyggere nå anbefales å vaksinere seg.

- Jeg mener at de av oss som ikke er i noen risikogruppe vil bidra til å redde flere liv dersom vi ikke vaksinerer oss. På den måten kan vi bidra til at vaksinetrengende i andre land kan nyte godt av Norges vaksineoverskudd.

1975 påviste tilfeller - 9 døde

• 1975 påviste tilfeller av svineinfluensa i Norge, er det siste laboratorietallet, ifølge Folkehelseinstituttet.

• Av disse er 228 barn under ti år. Omtrent halvparten av de smittede er mellom 20 og 50 år. Det er omtrent lik fordeling mellom kvinner og menn.

• Så langt har ni personer mistet livet av sykdommen i Norge. To av disse skal ikke ha vært i risikogruppen.

• I går morges ble det opplyst at det var registrert 105 personer i Garden med influensasymptomer.

• Overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet anslår at over 100 000 nordmenn er smittet av svineinfluensa så langt.

• Til sammen har det til nå vært 101 innleggelser i sykehus som følge av svineinfluensa i Norge.

• Fortsatt er de fleste (over åtti prosent) av laboratorietestene negative for influensavirus.

Kilde: Folkehelseinstituttet, NTB, Aftenposten, Dagbladet

Norge har kjøpt inn 9,5 millioner doser influensamedisin, ifølge Solbakk. Det kan føre til at mange i risikogrupper i mer fattige land ikke får vaksinen.

- Som indirekte følge vil det føre til mange flere mennesker i disse landene vil komme til å dø av influensaen enn det man vil kunne redde her i Norge. Hvorfor skal et menneskeliv i Norge telle mer enn et menneskeliv i Tanzania?, spør han.

Slik foregår vaksineringen:

Vaksinen gis som to doser med minst tre ukers mellomrom. Den gis med sprøyte i overarmen.

• Før vaksinasjonen vil du bli spurt om du er frisk, om du har eggallergi og om du har hatt reaksjoner etter tidligere vaksiner.


• Det er trygt å bli vaksinert selv om du er forkjølet eller litt ute av form på annen måte. Det er imidlertid vanlig å utsette vaksinasjonen ved akutt sykdom og ved feber over 38 grader.

• Vaksiner kan i sjeldne tilfeller utløse en allergisk reaksjon i form av utslett og kløe raskt etter at vaksinen er gitt.

I svært sjeldne tilfeller kan mer alvorlige reaksjoner oppstå. Det er derfor du må vente ved vaksinasjonslokalet ca. 20 minutter etter at vaksinen er satt.

• Kontakt lege dersom du får alvorlige symptomer eller symptomer som ikke går over av seg selv i løpet av 1-2 dager.

Symptomer som oppstår etter vaksinasjon behøver ikke å være en reaksjon på vaksinen, men kan være tegn på annen sykdom som bør behandles.

Helsepersonell som vaksinerer er forberedt på å håndtere slike situasjoner.

Kilde: pandemi.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer