Anbefaler to meter avstand

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier at de allerede anbefaler befolkningen å holde to meter avstand, og at det vurderes løpende om rådet skal bli strengere.

PASS PÅ: Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, etter pressekonferansen onsdag 17. mars. Video: Marie Røssland. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helsebyråd Robert Steen i Oslo har bedt regjeringen om å kommunisere tydelig at Norges befolkning bør holde to meter avstand til hverandre. Nå sier både FHI-direktør Camilla Stoltenberg og helsedirektør Bjørn Guldvog at de allerede anbefaler folk å holde to meter avstand.

- Rådet om å holde to meter avstand i situasjoner hvor man kan gjøre det, eksisterer allerede. Vi anbefaler dette særlig i områder med mye smitte, og hvor man kan holde to meter avstand på en enkel måte, sier Guldvog til Dagbladet og fortsetter:

- Men det har ikke blitt innført som et pålegg, og når du møter barn i tjenestesammenheng, eller er hos frisøren og så videre, så skal du naturligvis ikke behøve å holde to meter avstand.

VANSKELIGE TIDER: Helse- og omsorgsminister, Bent Høie, etter pressekonferansen onsdag 17. mars Vis mer

Samstemt

FHI-direktør Stoltenberg er samstemt med kollega Guldvog.

- Vi anbefaler nå at man skal holde minst to meter avstand der det er mulig. Om det skal bli enda strengere, eller innføres som et påbud, vil være blant de tingene som vi vurderer løpende, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Det stemmer at regjeringen anbefaler folk å holde to meter avstand i områder som omfattes av tiltaksnivå 5A, som er innført i hele Viken, og deler av Vestfold og Telemark, deler av Rogaland og i Bodø.

Av beskrivelsen av tiltaksnivå 5A går det fram at regjeringen anbefaler folk å holde to meter avstand i møte med andre personer. Det gjøres unntak for mennesker i egen husstand, personer som utfører nødvendige hjemmetjenester, aleneboende og barn og unge.

FLERE UTFORDRINGER: Dette frykter direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, mest etter pressekonferansen onsdag 17. mars. Video: Marie Røssland. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet. Vis mer

Oslo-regel

Folkehelseinstituttet rådet også Oslo å innføre et forsterket råd om å holde to meter avstand før de innførte nye tiltak mandag 15. mars. Oslo kommune valgte imidlertid å be folk om å «holde størst mulig avstand», men innførte ikke en konkret to-meter-regel i Oslo.

Da Dagbladet spurte helsebyråd Steen om hva de vil gjøre dersom smittetrenden ikke snur, så svarte han at de diskuterer med FHI om de bør innføre to-meter-regel.

- Alle disse tiltakene skal egentlig være mer enn nok. I bunn og grunn så er det bare disse gamle reglene som vi strenger, som for eksempel å holde avstand. Nå diskuterer vi med FHI om det kanskje bør bli to meter avstand, nå som vi har et mer kraftfullt virus blant oss. Etterlevelse er egentlig stikkordet, og klarer vi å etterleve disse reglene, så skal det egentlig være nok, sa Steen til Dagbladet på mandag.

Oslo omfattes ikke av tiltaksnivå 5A.

RÅDER: Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, forklarer hva du bør og ikke bør gjøre i påskeferien. Vis mer

Nasjonale råd

Folkehelseinstituttet opplyser på sine hjemmesider at det er en-meter-regelen som er hovedregelen. Det er også det som går fram av myndighetenes råd om smittevern på helsenorge.no.

FHI opplyser at man bør holde avstand til alle som man ikke bor med, og at avstanden fra ansikt til ansikt er aller viktigst. Det opplyses også om at kortvarig passering av andre git liten smitterisiko.

Det anbefales imidlertid å holde minst to meter avstand når man skal være ekstra forsiktig, for eksempel dersom man er i kontakt med smittede personer, er i kontakt med risikogrupper når det er mye smitte i samfunnet eller deltar på aktivitet med kraftig pusting, som for eksempel synging eller trening med høy intensitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer