FHI:

Anbefaler vaksine til gravide

Folkehelseinstituttet har besluttet å anbefale at gravide tar coronavaksinen.

ANBEFALER VAKSINE: Gravide vil få tilbud om to doser med 3 - 8 ukers intervall med en av de to mRNA-vaksinene som er tilgjengelig i Norge. Foto: Lise Åserud / NTB
ANBEFALER VAKSINE: Gravide vil få tilbud om to doser med 3 - 8 ukers intervall med en av de to mRNA-vaksinene som er tilgjengelig i Norge. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Risiko for alvorlig sykdom blant gravide som blir smittet av coronaviruset er lav, konkluderer FHI.

Samtidig viser internasjonale studier at gravide har noe høyere risiko for alvorlig sykdom dersom de blir smittet, enn personer som ikke er gravide. Risikoen for å bli syk er høyest i siste del av svangerskapet, skriver FHI, som mener dette kan skyldes at gravide får større belastning på hjerte og lunger etter hvert som barnet i magen vokser.

- Risikoen for den gravide tiltar utover i svangerskapet. Vi anbefaler derfor gravide kvinner som er i 2. og 3. trimester vaksinasjon med mRNA-vaksine mot coronavirus, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet.

Tilbys i stadig flere land

For gravide med underliggende sykdom kan det også være aktuelt med vaksine i første del av svangerskapet.

- Data fra land hvor gravide er vaksinert viser at coronavaksinasjon ikke gir uheldig påvirkning på svangerskapsforløp for verken mor eller barnet i magen.

Også Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at gravide prioriteres for vaksine, og stadig flere land, blant annet Danmark og Sverige, har startet vaksinering av denne gruppen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.