Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Anbefalte dem å søke ly i en havn i nærheten

Marineskipet «Wellington» hadde kontakt med «Berserk» mandag. Da diskuterte de værforholdene.

SENDTE NØDSIGNAL:  Hovedredningssentralen mottok nødsignal fra Berserk i går morges. Foto: Wildvikings.com/NRK
SENDTE NØDSIGNAL: Hovedredningssentralen mottok nødsignal fra Berserk i går morges. Foto: Wildvikings.com/NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedredningssentralen Nord-Norge mottok nødpeilersignal fra «Berserk» 0522 i går morges. Seilbåten, som er kjent fra flere TV-serier, er fortsatt savnet i Sørishavet. «Berserk» hadde kontakt med marineskipet «Wellington» på mandag.

- De diskuterte vær og liknende. Wellington anbefalte dem å søke ly i en havn i nærheten, Horse Shoe Bay, sier pressemedarbeider Geir Mortensen ved hovederedningssentralen Nord-Norge til Dagbladet.

Han sier Horse Shoe Bay ligger ti nautiske mil fra der nødsignalet fra Berserk ble mottatt klokka 0522 i går morges. Signalet kom fra Rossbukta, om lag 18 nautiske mil nord (33 kilometer) for Scott-basen i Antarktis.

- Måtte returnere Wellington var i går inne og søkte etter seilbåten.

- De måtte returnere til New Zealand i dag, fordi de ikke hadde nok drivstoff til å fortsette søket, sier Mortensen.

Skipene «Steve Irwin» og «Professor Kromov» er på vei inn til området.
Det er anti-hvalfangst aktivistene i skuta «Steve Irwin» som nå er nærmest stedet der nødpeileren fra «Berserk» ble utløst.

Det er forventet at «Steve Irwin» vil være framme i 20-tida norsk tid i kveld. Kaptein Paul Watson sier værforholdene er svært tøffe i området.

 ERFAREN:  Jarle Andhøy har seilt siden han var 18. Det er ikke kjent om han var om bord på Berserk da nødpeilesenderen ble utløst, eller om han hadde gått i land, men planen var at han og den 18 år gamle Samuel Massie skulle gå av. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
ERFAREN: Jarle Andhøy har seilt siden han var 18. Det er ikke kjent om han var om bord på Berserk da nødpeilesenderen ble utløst, eller om han hadde gått i land, men planen var at han og den 18 år gamle Samuel Massie skulle gå av. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Værforholdene i området er svært tøffe, sier han.

- De er temmelig ille. Det blåser kraftig snøstorm, vinden er på 60 knop, og det er is i sjøen. Bølgene er så kraftige at vi ikke kan stå oppreist og temperaturen er på minus 45 grader, sier han til Dagbladet.

- Gikk i land
To av mannskapsmedlemmene på Berserk gikk trolig i land på fastlandet minst ett døgn før nødpeileren ble utløst.

Dette er trolig kaptein Jarle Andhøy og den 18 år gamle Samuel Massie fra Bergen som er med på ekspedisjonen. De to skulle ta seg innover det antarktiske kontinentet med kjøretøyer.

- De skulle ta seg til polpunktet ved hjelp av motoriserte kjøretøyer. Man har ikke fått kontakt med de to personene som skal være på land, som skulle ha med seg en satelittelefon, sier Mortensen.

- Snakket med Andhøy Regissør Anders Sæther jobbet sammen med Berserks kaptein Jarle Andhøy i NRK-serien «Sjøsprøyt». Han pratet selv med Andhøy kort tid før nødmeldingen kom.

PÅ VEI:  Den 54 meter lange skuta Steve Irwin med hvalfangstmotstander Paul Watson som kaptein, er på vei for å lete etter Berserk, og vil trolig nå området i 20-tida norsk tid.  Arkivfoto: REUTERS/SCANPIX
PÅ VEI: Den 54 meter lange skuta Steve Irwin med hvalfangstmotstander Paul Watson som kaptein, er på vei for å lete etter Berserk, og vil trolig nå området i 20-tida norsk tid. Arkivfoto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Han har ingen formell rolle i denne ekspedisjonen. Etter det Dagbladet forstår jobbet Jarle Andhøy, som selv er en erfaren tv-produsent, med en tv-serie om ekspedisjonen.

- Planen var at han og Samuel skulle gå av. Det siste jeg hørte var at de var klare for å dra inn. Derfor går jeg ut i fra at det er de to som har gått i land, sier Sæther til Dagbladet.

 GLEDET SEG:  Den 18 år gamle Samuel Massie (t.v.) skrev i en epost til familien 15. februar at han gledet seg til å nå polpunktet sammen med Jarle Andhøy. 
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
GLEDET SEG: Den 18 år gamle Samuel Massie (t.v.) skrev i en epost til familien 15. februar at han gledet seg til å nå polpunktet sammen med Jarle Andhøy. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling