Anbefalte utbedringer i 2016

Tretten bru er av lik konstruksjon som Perkolo bru, som kollapset for seks år siden. Statens vegvesen gjennomgikk i etterkant samtlige tilsvarende bruer, og anbefalte utbedringer.

KOLLAPSET: Tretten bru i Øyer kommune kollapset mandag morgen. Foto: Jon Halvor Midtmageli
KOLLAPSET: Tretten bru i Øyer kommune kollapset mandag morgen. Foto: Jon Halvor Midtmageli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag morgen kollapset Tretten bru i Gudbrandsdalen.

En lastebil og en personbil var på brua da den kollapset. Førerne er gjort rede for, og er begge i god behold.

Brua var før kollapsen en nær 150 meter lang limtrebru, og av tilsvarende konstruksjon som Perkolo bru ved Sjoa, som kollapset i februar 2016.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Utelukket samme konstruksjonsfeil

I 2016, etter Perkolo-kollapsen, kontrollerte Statens vegvesen øvrige fagverksbruer i tre med trafikklast - deriblant Tretten. Gjennomgangen omfattet ti eksisterende bruer, samt ei bru med byggestart høsten 2016.

De utelukket da at andre bruer hadde samme konstruksjonsfeil som den kollapsede brua.

I rapporten, som Dagbladet har fått tilgang til, framkommer det at det ikke ble oppdaget «feil av betydning» i kontrollberegningene.

Det var funnet noen få større overskridelser i utnyttelse i forhold til nytt regelverk. Vegdirektoratet anbefalte derfor å vurdere forsterkning av enkelte knutepunkter på to bruer. En av dem var Tretten bru.

«Her er det ingen prosjekteringsfeil, men i henhold til gjeldende regelverk er sikkerheten mot enkelte sprø bruddmekanismer, som tidligere ble kontrollert mer indirekte, for lav.»

Inspeksjonen oppdaget videre noen for korte dybler i en av bruas diagonaler. I rapporten heter det at diagonalen står i trykk og overfører kreftene ved direkte opplegg.

«De forkorte dyblene har liten betydning for kapasiteten, men er bestilt utskiftet.»

Samferdselssjef: Ikke oppdaget avvik

Samferdselsavdelingen i Innlandet fylkeskommune har satt krisestab etter hendelsen. Samferdselssjef Aud Margrethe Riseng opplyser til Dagbladet at det jobbes med å finne ut hvordan anbefalingene fra 2016 ble fulgt opp.

- Det kan jeg ikke svare på per nå, men vi håper å få klarlagt det så raskt som mulig, sier Riseng.

Ifølge samferdselssjefen ble det foretatt rutinemessige inspeksjoner av brua seinest 3. juni i år, og på samme dato i fjor.

- Derfor kommer dette som et stort sjokk på oss. Det ble ikke oppdaget avvik på disse inspeksjonene.

I VANNET: Tretten bru i Øyer i Innlandet, som fører fylkesvei 254 over Gudbrandsdalslågen, har kollapset mandag morgen. Førerne av de involverte kjøretøyene er gjort rede for. Vis mer

Mandag er kriseledelsens fremste fokus å ivareta dem som var på brua da ulykken skjedde, samt å hjelpe politiet på stedet med det de måtte trenge.

- Det er mye som kommer i kjølvannet av det. Vi må tenke på trafikkavviklingen, få kartlagt årsaken og få en forbindelse opp igjen, sier Riseng.

Ordfører: - Katastrofalt

- Det er helt katastrofalt, helt uvirkelig. Det er jo også ei ganske ny bru, sa ordfører i Øyer kommune, Jon Halvor Midtmageli (Sp), kort tid etter kollapsen.

Han sto da rett ved siden av den kollapsede brua.

Det er fortsatt uklart hva som førte til kollapsen. Politiet jobber fortsatt med å få oversikt over skadeomfanget.

- Situasjonen er uoversiktlig. Det jobbes nå med å sikre lastebilen, skriver politiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer