Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

ANC ber Sør-Afrikas president Jacob Zuma om å gå av

Sør-Afrikas visepresident, Cyril Ramaphosa, kan bli landets neste president.

AVSATT: African National Congress (ANC) ber Sør-Afrikas president, Jacob Zuma gå av. Foto: Brenton Geach / AP / NTB scanpix
AVSATT: African National Congress (ANC) ber Sør-Afrikas president, Jacob Zuma gå av. Foto: Brenton Geach / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til tirsdag norsk tid ble det kjent at African National Congress (ANC) i et møte besluttet å avsette president Jacob Zuma. Det var ikke-navngitte kilder som fortalte Reuters om beslutningen.

Gårsdagens 13 timer lange møte skal ifølge kilden ha dreid seg om Zumas fremtid.

- Vi har bestemt oss for å avsette Zuma, men han vet det foreløpig ikke selv, skal en kilde i ANC ha sagt til nyhetsbyrået Reuters. Andre medier meldte at partiet ville skrive til Zuma og be ham trekke seg som president.

Mandag kveld uttalte andre ikke navngitte kilder at Zuma skal ha fått 48 timer på seg til å gå av, skriver The Guardian.

Bes om å gå omgående

Nå bekrefter Reuters ryktene om at ANC har bedt presidenten, som har sittet ved makten i en niårsperiode, om å gå.

- Han har blitt bedt om å trekke seg, og har bedt om en oppsigelsestid på tre til seks måneder mot å gå frivillig, sier partiets generalsekretær, Elias Sekgobelo Magashule.

Partiledelsen har imidlertid avvist presidentens ønske. Magashule sier at partiet vil ha en dialog med presidenten, og at han derfor vil få litt tid på seg til å gi et svar.

Ifølge nyhetsbyrået vil organisasjonskomiteen at Zumas avgang skal behandles som en hastesak. Grunnen er at Sør-Afrikas økonomiske krise og ustabile situasjon skaper en usikkerhet blant befolkningen.

Magashule offentliggjorde beslutningen på en pressekonferanse klokka 13.00 norsk tid på tirsdag.

Kan fremme mistillitsforslag

Ifølge NTB er ikke Zuma nødt til å rette seg etter ANCs beslutning. Dersom det skulle vise seg at han nekter å gå av, vil det likevel bli fremmet mistillitsforslag mot ham i nasjonalforsamlingen.

Ifølge nyhetsbyrået vil det kunne skje i løpet av bare få dager. Hvis både ANC og opposisjonen stemmer mot Zuma, vil hans tid som president være over.

Magashule sier at han vil at Sør-Afrikas visepresident, Cyril Ramaphosa, skal bli landets neste president.

Økonomisk krise og korrupsjon

Zumas år som president har vært preget av økonomisk nedgang og flere korrupsjonsanklager.

Mange mener han burde gått da Ramaphosa ble valgt som visepresident i 2014, men presidentens tilhengere mener at han bør sitte gjennom sin siste periode, skriver The Guardian.

Dagbladet kommer tilbake med mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!