ANC vil stanse sannhetskommisjonens rapport

Regjeringspartiet ANC i Sør-Afrika vil stanse rapporten fra sannhetskommisjonen som har gransket overgrep under apartheid-tiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANC, den tidligere frigjøringsbevegelsen i Sør-Afrika, raser over innholdet i Sannhetskommisjonens rapport. Partiet reagerer på kommisjonens beskrivelser av vold utført av ANC.

Lekkasjer i pressen viser at kommisjonen gjør ANC ansvarlig for overgrep som tortur og summariske henrettelser. ANC liker ikke å bli satt i bås med Nasjonalistpartiet og statsterroren under apartheidregimet.

Rapporten skulle etter planen ha vært levert til president Nelson Mandela ved en seremoni i morgen. Men ANC (Den afrikanske nasjonalkongress) forsøkte i siste liten å hindre at den blir offentliggjort.

ANC-talsmannen Thabo Masebe opplyste at en domstol skulle ta stilling til saken senere i dag.

Fjernet kritikk

Sannhetskommisjonen måtte tidligere på dagen fjerne kritikk mot Sør-Afrikas siste hvite president F.W. de Klerk i den endelige rapporten fordi de Klerk gikk til domstolene.

ANC innrømmet i dag at partiet ville forsøke å oppnå samme resultat som de Klerk, som i første omgang har fått utsatt offentliggjøringen av rapporten til 4. mars neste år.

(NTB-Reuters)