REDDET: Anda er i fin form etter at en turgåer kom den til unnsetning. Foto: Morten Helberg/Norsk Ornitologisk Forening
REDDET: Anda er i fin form etter at en turgåer kom den til unnsetning. Foto: Morten Helberg/Norsk Ornitologisk ForeningVis mer

Anda kunne dødd på grunn av forsøpling. Nå er den reddet

Bymiljøetaten og en oppmerksom turgåer skulle bli redningen.

Den hjelpeløse stokkanda ble fotografert av en turgåer ved Østensjøvannet i Oslo forrige uke. Etter å ha fått viklet et plastbånd rundt nebb og hals, fikk den ikke i seg mat.

KLARTE IKKE Å SPISE: Stokkanda fikk en plastring rundt nebb og hals. Foto: Morten Helberg/Norsk Ornitologisk Forening
KLARTE IKKE Å SPISE: Stokkanda fikk en plastring rundt nebb og hals. Foto: Morten Helberg/Norsk Ornitologisk Forening Vis mer

Turgåeren tipset Bymiljøetaten i Oslo, som la ut bildet på sin facebookside med en oppfordring til folk om å ikke kaste søppel i naturen, i tillegg til å si fra dersom man ser dyr som på et eller annet vis sitter fast i søppel.

Deretter tok de kontakt med Norsk Ornitologisk Forening, som skulle bli andas helt.

- Kjempeglade nyheter - anda er reddet! Morten fra Norsk Ornitologisk Forening hjalp den fri og kan heldigvis fortelle at stokkanda, som er en voksen hunn av den sjenerte typen, var litt utfordrende å få tak i, MEN at hun nå er i god form, skriver Bymiljøetaten.

Etaten skriver videre at anda ble sendt tilbake ut i verden, men at foreningen kommer til å følge med på henne videre.

Hør Dagbladets ferske klimapodcast her:

- Hjertelig takk til Norsk Ornitologisk Forening og alle dere som har engasjert dere og vist så stort engasjement og hjertevarme for et dyr i nød! skriver de.

Det var langt fra første gang Bymiljøetaten fikk melding om dyr som sitter fast i plast.

- Jeg tror mange ikke tenker over hvor stor skade avfallet de legger fra seg kan påføre dyra. Søppelet kan blåse fra ett sted til et annet, og føre til noens langsomme og smertefulle død, sier Tea Turtutmøygard, som er viltforvalter for Bymiljøetaten i Oslo, til Dagbladet.

Det er ikke nødvendigvis en enkel sak å få hjulpet dyrene. Ville dyr er ofte sky, og vanskelige å få tak i. Får man ikke tak i et lidende dyr, er eneste utvei å skyte det.