Andelen kvinnelige styreledere øker marginalt, antallet kvinnelige gründere ser ut til å gå ned

Ferske tall fra Brønnøysund-registeret og Innovasjon Norge viser at arbeidet med å få på plass flere kvinnelige ledere og gründere i norsk næringsliv, går trått.

FINNES UNNTAK: Både antall- og andelen kvinnelige gründere kan se ut til å gå ned, men det finnes unntak. Her fra New York hvor kronprinsesse Mette-Marit og Anita Krohn Traaseth delte ut pris til Female Entrepreneur of the Year. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
FINNES UNNTAK: Både antall- og andelen kvinnelige gründere kan se ut til å gå ned, men det finnes unntak. Her fra New York hvor kronprinsesse Mette-Marit og Anita Krohn Traaseth delte ut pris til Female Entrepreneur of the Year. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tallene, som er hentet ut for Nærings- og handelsdepartementet, viser at andelen kvinnelige styreledere riktignok øker, men bare fra 13,8 prosent til 15,7 prosent de siste fem årene.

Hvis denne lineære trenden fortsetter i samme tempo som i dag, vil jentene som blir født i dag være 64 år før kvinneandelen når 40 prosent, viser departementets beregning.

Core Topplederbarometer, som ser på kvinneandelen i toppledergruppene i de 200 største selskapene i Norge målt etter omsetning, finner noe av det samme. Kun 22 grupper har en kvinne som administrerende direktør. I ledergruppene er det en marginalt positiv utvikling. Kvinneandelen har økt fra 18 prosent i 2014 til 22 prosent i 2018.

39 av de 200 selskapene har ingen kvinner i sine ledergrupper.

- Det tyder på at de bare rekrutterer fra halve talentpoolen sin: bare halve befolkingen. Det er ikke et veldig positivt signal å sende til unge kvinner som skal inn i arbeidslivet, jeg tviler på at nyutdannede kvinner vil velge seg hit, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Færre gründere

For andelen kvinnelige gründere ser det enda mørkere ut.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer