Andelen kvinnelige styreledere øker marginalt, antallet kvinnelige gründere ser ut til å gå ned

Ferske tall fra Brønnøysund-registeret og Innovasjon Norge viser at arbeidet med å få på plass flere kvinnelige ledere og gründere i norsk næringsliv, går trått.

FINNES UNNTAK: Både antall- og andelen kvinnelige gründere kan se ut til å gå ned, men det finnes unntak. Her fra New York hvor kronprinsesse Mette-Marit og Anita Krohn Traaseth delte ut pris til Female Entrepreneur of the Year. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
FINNES UNNTAK: Både antall- og andelen kvinnelige gründere kan se ut til å gå ned, men det finnes unntak. Her fra New York hvor kronprinsesse Mette-Marit og Anita Krohn Traaseth delte ut pris til Female Entrepreneur of the Year. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tallene, som er hentet ut for Nærings- og handelsdepartementet, viser at andelen kvinnelige styreledere riktignok øker, men bare fra 13,8 prosent til 15,7 prosent de siste fem årene.

Hvis denne lineære trenden fortsetter i samme tempo som i dag, vil jentene som blir født i dag være 64 år før kvinneandelen når 40 prosent, viser departementets beregning.

Core Topplederbarometer, som ser på kvinneandelen i toppledergruppene i de 200 største selskapene i Norge målt etter omsetning, finner noe av det samme. Kun 22 grupper har en kvinne som administrerende direktør. I ledergruppene er det en marginalt positiv utvikling. Kvinneandelen har økt fra 18 prosent i 2014 til 22 prosent i 2018.

39 av de 200 selskapene har ingen kvinner i sine ledergrupper.

- Det tyder på at de bare rekrutterer fra halve talentpoolen sin: bare halve befolkingen. Det er ikke et veldig positivt signal å sende til unge kvinner som skal inn i arbeidslivet, jeg tviler på at nyutdannede kvinner vil velge seg hit, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Færre gründere

For andelen kvinnelige gründere ser det enda mørkere ut.

Innovasjon Norge rapporterer at andelen kvinnerettede prosjekter i tilsagnskroner har gått ned siden 2010, spesielt for gründerbedrifter.

- Dere la fram en gründerplan i 2015, der det også var et poeng å få fram flere kvinnelige gründere. Virker ikke strategien?

NY STRATEGI: NæringsministerTorbjørn Røe Isaksen vil legge fram en ny strategi for å få flere kvinnelige gründere.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NY STRATEGI: NæringsministerTorbjørn Røe Isaksen vil legge fram en ny strategi for å få flere kvinnelige gründere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Det blir stadig flere gründere. Poenget er at det er for få kvinnelige gründer sammenliknet med menn. Skjevheten er der fortsatt. Én grunn er at i mange av de kvinnedominerte bransjene, er det lite tradisjon for gründervirksomhet. De som er gründere innen alt som har med barn og oppvekst å gjøre, møter unison kritikk for å være velferdsprofitører, mens er du gründer innen teknologi så heier alle deg fram, mener Torbjørn Røe Isaksen.

Men ifølge tallene fra Innovasjon Norge er det en nedgang også i absolutte tall, ikke bare i kvinneandelen.

- Dette er bare en indikasjon. Det er mange gründere som ikke har vært innom Innovasjon Norge. Men vi frykter at det blir færre kvinnelige gründere, fordi det er færre som har søkt her, sier Isaksen.

Sammen med likestillingsminister Linda Hofstad Helleland har han invitert et utvalg styre- og toppledere til et møte i morgen får å få innspill på hvordan kvinneandelen kan økes.

De samler også et femtitalls kvinner som har startet egne selskaper, for å høre om deres erfaringer.

- Vi skal legge fram en strategi for å få flere kvinnelige gründere og jobbe for å få flere gründere innen pleie og omsorg, óg innen teknologi. Startskuddet for dette går onsdag, sier Torbjørn Røe Isaksen.

- Kvotering ikke nok

En av Isaksens forgjengere som næringsminister Ansgar Gabrielsen (Høyre), innførte kjønnskvotering i styrene i offentlig eide foretak fra 2004, og i private allmennaksjeselskaper fra 2006.

Noe av tanken var at denne kvoteringen ville gi flere kvinner ledererfaring, og gi en mindre kjønnsdelt statistikk.

- Det er 40 prosent kvinner i styrene, men det har ikke ført til flere kvinner generelt eller fått flere kvinner fram i resten av virksomheten, bekrefter Isaksen.

- Som Unge Høyre-leder gikk du i 2005 hardt ut mot kvoteringen. Vil du gå inn for å fjerne den nå som en ser at det ikke virker i særlig grad?

- Jeg har blitt mindre militant i min motstand mot kvotering siden jeg var unge Høyre Leder og gått i bresjen for at menn kan få tilleggspoeng på utdanninger som er veldig kvinnedominert, fordi man har hatt den motsatte muligheten. Men det som viser seg, er at det ikke nødvendigvis bedrer rekrutteringen i hele virksomheten. Det kan lett bli en hvilepute. Vi må fortsette å jobbe for å få kvinner opp og fram.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer